Vásárosnamény

2021.02.10. 11:32

Öt nap alatt 1580 tonna hulladéktól tisztították meg a Tiszát

A határon túlról beérkező szemétmennyiség 90-95 százalékától óvták meg a folyót.

Fotó: Pusztai Sándor

– Kemény munka volt, és most jön a neheze! Öt nap alatt 1580 tonna hulladékot emeltünk ki a Tiszából, keddre levonult az Ukrajna és Románia felől érkező kommunális hulladékár. Közben bejött a meteorológusok jóslata, a sok csapadék miatt Vásárosnaménynál a folyó vízszintje elérte a 6 métert, emiatt a hulladékmentesítő rendszert üzemen kívül helyeztük, ugyanis eddig a szintig lehet bevetni a kárelhárító berendezést – mondta el Molnár Gábor, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke, akit gyors összegzésre kértünk.

Molnár Gábor elmondta, hogy óriási mennyiségű szerves és szervetlen hulladéktól tisztították meg a Tiszát, éjjel-nappal dolgoztak a vízügyes szakemberek a kármentesítésen, jelenleg a 41-es főút mentén egy területen válogatják szét a szemetet, besegítenek a Pet-kupa önkéntesei is.

Szerves és szervetlen eredetű hulladékra válogatjuk szét, műanyagpalackokra , üvegekre és egyéb háztartási hulladékra.

– Ez utóbbi a megyei hulladéklerakókba kerül be, az üveg és a műanyag újrahasznosítását előkészítik a környezetvédelmi aktivisták – számolt be a szakaszmérnök arról, mi lesz a halmokban álló palackok sorsa. Arra kérdésre, hogy mekkora károkat szenvedett el a folyó, azt válaszolta, hogy a Tisza felső szakaszán ennél a vízállásnál nem állt meg az ártereken a hulladék, a határon túlról beérkező szemétmennyiség 90-95 százalékától óvták meg a folyót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában