Nyíregyháza

2021.02.10. 20:00

Remek iramban futnak az idővel

Színvonalas, nemzetközi szintű sportlétesítménnyel gazdagodhat Nyíregyháza tavasszal.

LTL

Fotó: Szarka Lajos

Határidőre elkészülhet az a nagyszabású beruházás, amelynek a kivitelezési szerződését 2019 nyarán írták alá az érdekeltek a városházán. A Modern Városok Program markáns része a Nyíregyházi Atlétikai Centrum létrejötte a Tiszavasvári út szomszédságában.

Pluszforrást igényelt

– A célegyenesbe érkeztünk. Ebben a hónapban még tart az építkezés, márciustól pedig elkezdődhet a műszaki átadás folyamata, és a terveink szerint április végén átadhatjuk a komplexumot – közölte Hársfalvi Gergely, a kivitelezést végző Aktuál Bau Kft. ügyvezetője.

Még az előző esztendő végén döntött a kormány arról, hogy a Nyíregyházi Atlétikai Centrum építéséhez 416 millió forint költségvetési többlettámogatást biztosít. Kósa Árpád kabinetvezető megindokolta, miért volt erre szükség.

– Az energetikai megfelelőségre vonatkozó európai jogszabályok megváltoznak, ezt kellett lekövetni. Egy ilyen hatalmas beruházásnál ez hozzávetőleg 300 millió forintot jelentett. Ezenkívül a parkrendezés ugyancsak pluszforrást igényelt. A kormányzattól érkező pénzből sikerül még ráadásként olyan extra sporttechnológiát is beszerezni és beszerelni, amitől még korszerűbb lesz a létesítmény.

Fotó: Szarka Lajos

– Közép-európai szinten is egyedülálló lesz a Nyíregyházi Atlétikai Centrum, amelynek lesz fedett és szabadtéri része is. A lelátó 600 férőhelyes, és mivel világítást is kap a kinti komplexum, esti versenyeket is lehet majd rendezni. A csarnok november végére teljesen zárt lett, így a belső szakipari munkákat az időjárástól függetlenül, zavartalanul lehet végezni. A csarnokhoz illeszkedő épületben kap helyet a hotel, a sportolói létesítményekben lesznek az öltözők, a videószobák, a dobó- és a vívóterem, a súlyemelőszoba, a konditerem, a szauna, a jakuzzi – mondta Hársfalvi Gergely.

A Nyíregyházi Atlétikai Centrum hét sportágnak lesz az otthona.

Alkalmas lesz edzőtáborok lebonyolítására is: a Continental Arénával és a szomszédságában lévő új uszodával komplex szolgáltatást nyújthat.

Korszerű komplexum

A fedett, illetve szabadtéri futó- és ugrópályákat, teljesen felszerelt atlétikai eszközparkot, modern kondicionálótermeket az atléták mellett a tollaslabdázók, a vívók és más küzdősportok sportolói is használhatják, akiknek a pihenéséről, rekreációjukról többek között szálláshely is gondoskodik.

Ők rakták le az alapokat

Az alapkőletételnél 2019 szeptemberében az illusztris meghívottakból nem volt hiány. A városvezetőkön kívül jelen volt például dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Medvigy Mihály, a BMSK Zrt. vezetője, Képes Lóránt, a Magyar Atlétikai Szövetség ellenőrző testületének tagja, Polgári András, a megyei kormányhivatal főigazgatója, Hársfalvi Péter, az Aktuál Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője, valamint Balázs Tibor, a centrum tervezője is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában