Szmog

2021.02.26. 08:53

Rossz a levegő Nyíregyházán

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának tájékoztatása szerint Nyíregyházán a Széna téri mérőállomáson a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon meghaladta 100 μg/m3-t.

A napi átlagértékek:

február 24-én 105,4 μg/m3

február 25-én 110,1 μg/m3

Tájékoztatom T. Szerkesztőséget, hogy Jászai Menyhért alpolgármester vezetésével a Szmog-riadó bizottság elemezte és értékelte a beérkező légszennyezettségi és meteorológiai adatok alapján a környezetveszélyeztetés kockázatát. A jelenlegi értékek és a kedvező meteorológiai előrejelzések figyelembevételével a Szmog-riadó bizottság elrendelte a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát.

Szombaton hidegfront érkezik térségünkbe, időjárásunk kissé csapadékosabbá válhat, megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél, ezért átmenetileg javulhat a levegőminőség.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért délután 1700 órától délelőtt 1100 óráig lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék. Különösen a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek veszélyeztetettek, lehetőleg ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, valamint a fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

- Nyíregyháza MJV Sajtószolgálata -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában