Pócspetri

2021.02.08. 07:29

Takarékosan gazdálkodnak

A kiesett bevételeket nem tudja más forrásból pótolni az önkormányzat.

KM

A tavaly tavasszal kirobbant vírusjárvány nagymértékben megnehezítette Pócspetri lakosságának életét és az önkormányzat gazdálkodását is. Elmaradtak a megszokott kulturális és egyházi rendezvények, az önkormányzatnak pedig takarékoskodnia kellett.

Tamás György Pócspetri polgármestere
Fotó: Dodó Ferenc

– Szerencsére a megkezdett beruházások tovább folytatódtak, illetve sikerült az önkormányzatnak újabb pályázati kiírásokat is megnyernie. A középületeink megérettek már a felújításra. A teleház és a művelődési ház szépítésére, modernizálására 21 millió forintot nyertünk – tájékoztatta szerkesztőségünket Tamás György, Pócspetri polgármestere.

Nyertes pályázatok

– A Magyar Falu Program keretében a szolgálati lakást is felújítjuk. Az általános iskola tetőzetén meglátszottak már az időjárás viszontagságai, különösen a jég okozott sok problémát. A felújításra elnyertünk 60 millió forintot a Belügyminisztérium pályázatán, a munkálatok nemrég fejeződtek be, már csak kisebb tennivalók vannak hátra. Maga az iskola is megújult, az elavult nyílászárókat kicserélték a szakemberek, korszerűbb lett a gépészeti berendezés, s napelemek is kerültek az épületre. Önerőből és pályázati pénzből folyamatos a közterek, parkok karbantartása, az önkormányzati utak felújítása, illetve aszfaltozása. Jól működik a községben a szociális ellátórendszer, a megigényelt szociális tűzifát 180 rászoruló család kapta meg másfél-másfél köbméter mennyiségben. Akik éppen hogy kimaradtak az igénylők sorából, azok méltányossági alapon kaptak az önkormányzati fakészletből. A hátrányos helyzetű családokat élelmiszercsomaggal is segítjük húsvétkor és karácsonykor.

– Kis önkormányzatunk számára az adóbevételek jelentik az önerőt, de a jelenlegi helyzetben nem számíthatunk a súlyadóra és az ipar­űzési adó felére. Ez utóbbi esetében az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen az adó fele ott marad a vállalkozásoknál. Sajnos, ezeket a kiesett bevételeket nem tudjuk pótolni, így takarékosan kell gazdálkodnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában