Felvételi

2021.02.13. 20:00

Tudással felvértezve készülnek

A helyzet most meglehetősen új, de talán mégsem stresszesebb, mint évekkel ezelőtt.

MJ, VNA

A jelentkezéseket hétfő éjfélig lehet leadni elektronikusan

Forrás: Felvi.hu

Fotó:

Már csak „karnyújtásnyira” van a nap, amikor zárul a jelentkezési időszak, a határidő február 15-ével, azaz hétfőn 24 órakor lejár: addig lehet a felsőoktatási intézményeknek elküldeni a felvételi dokumentumokat. Nyilván nem szerencsés, ha valaki az utolsó pillanatig kivár az életre szóló döntéssel vagy az e-felvételi felületén az „elküld” gomb megnyomásával. A továbbtanulni vágyók három helyet jelölhetnek meg, ami némi kiegészítő díj ellenében további hárommal bővíthető. Három feltétel betartására kell ügyelni: alapvető, hogy senki ne csússzon ki a határidőből, az elektronikus felületen az adatlapot pontosan kell kitölteni, a jelentkezési űrlapot pedig ügyfélkapun vagy postai úton hitelesíteni kell, amire öt nap áll rendelkezésre.

Sokan bizonyára nem cserélnének az idén érettségizőkkel, a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan képzésekre vagy felsőoktatási szakképzések valamelyikére pályázókkal, és nem csupán az átélt izgalmak miatt. Aligha kell bizonygatni: a mostani egészen új helyzet, azzal együtt is, hogy a tavaly érettségizők voltak az elsők, akiknek meg kellett birkózniuk a megváltozott körülményekkel. A megkérdezett diákok is átélnek hasonlót. Molnár Benedek, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium végzőse is azzal kezdte, hogy nehéz pillanatokban van részük, semmi sem olyan, mint régen, és ehhez járul az ilyenkor már éledező stressz, mégis teljes erőbedobással dolgoznak a sikerért.

Fontos és kevésbé fontos

– Angolból és történelemből szeretnék emelt szintű érettségit tenni, mivel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői szakjára megyek tovább, legalábbis ez a terv. A nyáron szilárdult meg bennem az elhatározás, hogy magasabb beosztású katona szeretnék lenni. A családi hátteremből is adódik, hiszen a nagyapám szintén katona volt, büszkén lépek a nyomdokaiba – magyarázta. Azt is megtudtuk, hogy a tanáraik igyekeznek minden segítséget megadni a sikeres felvételihez, talán még többet is, mint máskor. – Kizárólag a vizsgára koncentrálhatunk, ehhez több kevésbé jelentős órát kivettek a fontosak javára. Az érettségizők csütörtökön és pénteken kontakt­órákra is bejárhatnak a fontos tárgyakból, minden mást online módon és otthon tanulunk – tette hozzá Benedek, aki saját tanulási módszereibe is bepillantást engedett. Két, érettségizőkből álló töris csoportnak is tagja, az egyikkel a Facebookon tartja a kapcsolatot, a másikkal pedig az iskolában, faktra is jár, és hasznos jegyzeteket készít a tankönyvéből.

Egészen más élőben

Ugyanebből a gimnáziumból egy leányt is kifaggattunk. Simon Lili Nóra hasonló jókat mondott a tanárok segítőkészségéről, miközben az is kiderült, az ő napjai sem telnek egészséges izgalom nélkül. – Úgy vélem, a mostani online időszakot egy kissé mindenki nehezebbnek érzi, és nem a technikai vonatkozásai miatt, hiszen a szükséges eszközöket már valamennyien készségszinten használjuk, és a módszerek is jók. Hasznosak a pluszórák, és amikor benn lehetünk az iskolában, mindenki láthatja, mennyivel más az élő kapcsolat, figyelni, jegyzetelni, kommunikálni is jobban tudunk. Én is a történelem emelt szintet választottam, bár ahová én megyek – a Debreceni Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakjára –, bármiből elfogadják az emelt szintet. A szakot tavaly az Educatio Szakkiállításon szúrtam ki magamnak, örömmel látva, hogy a nemzetközi tanulmányoknak gazdasági szakja is van. Ugyan a családunkban nincs közgazdász, én az idegen nyelveket használva gazdálkodni szeretnék. A felkészüléshez adott a tankönyv, a tanári kiegészítés, de vettem egy töritételeket tartalmazó könyvet, és az interneten is remek oktatóvideókat találok – adta tudtul Lili.

Tizenhat tanári képzés

– Intézményünkben öt felsőoktatási szakképzéssel, huszonkilenc alapképzési szakkal és tizenkilenc mesterszakkal várjuk a leendő hallgatókat – mondta el lapunknak dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese. – Ebből tizenhat tanári képzés. Nappali tagozaton ötvenkét, levelezőn pedig tizenhárom szakpárra jelentkezhetnek a középiskolások. Egyetemünkön újdonság a mentálhigiénés közösség és kapcsolatépítő mesterszak, a mérnök-informatikus alapszak, és újra elindul a kommunikáció- és médiatudomány, a környezetkultúra, a környezettan és a biológia.

Ettől az évtől azok a diákok, akik elvégzik a Nyíregyházi Egyetem valamelyik felsőoktatási szakképzését (gazdálkodási és menedzsment, mezőgazdasági, programtervező informatikus, turizmus-vendéglátás, valamint műszaki), emelt szintű érettségi nélkül folytathatják tanulmányaikat az intézmény bármelyik alapszakján.

Hétvégén is elérhető az ügyfélszolgálat

A február 15-i jelentkezési határidő miatt a megelőző napokban ügyfélszolgálatuk rendkívüli nyitvatartással várja a segítséget kérőket – írja a felvi.hu. Hétfőn egészen éjfélig fogadják az e-maileket.

Az ügyfélszolgálat rendkívüli nyitvatartása a jelentkezési határidő előtt:

Február 13–14. (szombat–vasárnap): 8–16-ig személyesen, telefonon és e-mailben.

Február 15. (hétfő): A személyes ügyfélszolgálat 18 óráig, a telefonos 20 óráig tart nyitva. E-mailben éjfélig lehet kérdezni.

MJ, VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában