Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.05. 17:30

Várják az érettségizőket

Az érettségi időszak három hónap múlva kezdődik.

JG, KO, TG

Rohamosan közeleg a május, amikor a végzős középiskolások számára megkezdődik az érettségi időszaka. Az elmúlt évben egészen március közepéig az iskolákban készültek erre a diákok, a mostani tanévben viszont már novembertől átálltak a középiskolák a távolléti oktatásra, pedig különösen az emelt szintű érettségire készülő tanulók és oktatók számára most fontos lenne a folyamatos kapcsolattartás.

A járványügyi szabályok szerint a középiskolások továbbra is digitális munkarendben tanulnak, újdonság, hogy az érettségi előtt álló diákok bemehetnek iskolájukba, és konzultálhatnak szaktanáraikkal. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolja, hogy a vizsgára készülő végzősök személyesen, csoportosan is készüljenek a májusi vizsgákra, amiket a tervek szerint normál menetrendben szerveznek meg, a szóbeliket és az előrehozott vizsgákat is a megszokott módon tartják majd.

Biztonságérzet

A diákoknak biztonságérzetet ad a friss bejelentés, ugyanis annak ellenére, hogy folyamatosan követik az online órákat, és a pedagógusok instrukciói alapján készülnek a vizsgákra, vannak kérdéseik, vannak bizonytalanságaik. A személyes találkozókon ezeket szedhetik rendbe, valamint kiderülhet az is, ha valaki esetlegesen lemaradt valamelyik tantárgyból, a vizsgakövetelményekben előírt szinttől.

Ősszel sokan éltek az előrehozott érettségi lehetőségével | Illusztráció: Vas Népe

Az iskolák többsége részleteket nem tud még, ezen a héten szervezik meg, hogyan alakítják ki a csoportos, személyes órákat, egyelőre csak az ezzel kapcsolatos tervekről beszélt lapunknak Rubóczki Béla, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese is.

– Mindenképpen szeretnénk behívni a végzősöket, hamarosan egyeztetünk az iskola fenntartójával, a Magyarországi Evangélikus Egyházzal erről. Az elképzelésünk az, hogy kontaktórákra minden végzőst behívunk, kis csoportokban. A tágas dísztermünkben egymástól megfelelő távolságban szét­ültetjük a diákokat, maszkban, a higiénés szabályokat betartva megtartjuk az órákat. Iskolánkban összesen 5 osztály, körülbelül 140 tanuló áll érettségi előtt.

– Természetesen az érettségi tantárgyakra koncentrálunk majd, tömbösíteni szeretnénk az órákat. Az előzetes tervek szerint már a következő héttől működhetne is a végzősök új órarendje, ha a fenntartótól zöld utat kapunk. A negyedikesek egyéni órarendjét összeállítjuk, és a hétvégén vagy a jövő hét elején ki is küldjük róla az értesítőket. Egyelőre ez a terv – mondta Rubóczki Béla.

Hibrid oktatás

A Mátészalkai Szakképzési Centrum öt oktatási intézményében már a korábbiakban is úgynevezett hibrid oktatás folyt, azaz a tanulók a gyakorlati oktatást vagy a duális partnereknél, vagy az iskolai tanműhelyekben teljesítették – tudtuk meg dr. Bugya Lászlótól. A Mátészalkai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a diákok tíz fő alatti csoportokban látogathatták az iskolákat, személyes konzultációkon vehettek részt.

– A következő hetekben is úgy kell megszervezni a végzős tanulóink oktatását, hogy a lehető legmagasabb szintű felkészültséggel vághassanak neki az év végi szakmai vizsgáknak, illetve érettséginek. A diákok egy része nem rendelkezik otthon az online, digitális távolléti oktatáshoz szükséges szolgáltatásokkal és eszközökkel, ezért a következő három hónapban kiemelt figyelmet fordítunk a végzős tanulóink felkészítésére, akár kis csoportos kontaktórák, akár személyes konzultációk, akár délutáni foglalkozások keretében.

– A diákok, szülők és oktatók közös igénye, hogy ez az évfolyam is hasonló eredményeket érhessen el, mint az előző évtizedekben bármelyik – mondta dr. Bugya László főigazgató.

Várja a visszatérést

Vandának csak három tárgyra kell koncentrálni a tanév végéig, mert angolból és németből már ősszel leérettségizett, az elsőből emelt szinten.

– Az előző tavasz sem volt könnyű, amikor online oktatás volt a gimiben – tudtuk meg az ifjú hölgytől. – Most azonban kifejezetten szenvedés, mert az érettséginek hatalmas a tétje. Éppen ezért örültem meg annak, amikor hétfőn délután jelentkezni lehetett, ki mikor szeretne bejárni a kis csoportos órákra. Már hiányoznak a tanárok és az osztálytársaim, sokat tudunk segíteni majd egymásnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában