Koronavírus

2021.02.03. 20:00

Védőoltás: a nyolcvan év fölöttiek jönnek

Indul a regisztrációalapú tömeges oltás, „zsúfolt” volt a háziorvosok hétvégéje.

BM, KO

A hétvégén már a regisztrációalapú tömeges oltás szervezésén dolgozott a megyei védelmi bizottság oltási munkacsoportja. Vasárnap György István államtitkár részvételével tekintették át a megyei oltási tervet.

Mint ismert, a hétvégén befejeződött az idősotthonokban és a bentlakásos szociális intézményekben élők és dolgozók első körös oltása, a nagy létszámú intézményekben pedig a második oltáson is túljutottak a gondozottak, valamint a szociális szférában dolgozók is. Ezen a héten a háziorvosi praxisok kapcsolódnak be a tömeges oltásba, azokkal a 80 felettiekkel egyeztetnek időpontot a családorvosok, akik regisztráltak a védőoltásra.

Csak aki regisztrált

Dr. Balázsy Erzsébet háziorvosnak 87 éves a legidősebb betege, aki még a héten megkapja a koronavírus elleni Moderna-védőoltás első adagját. A vásárosnaményi háziorvos lapunk kérdésére elmondta, hogy egy 25 nevet tartalmazó listát kapott, valamennyien 80 év felettiek és regisztráltak a védőoltásra.

Nagyon szigorú a sorrend, azon változtatni nem lehet, és kizárólag olyan idős emberek neve szerepel rajta, akik kérték a vakcinát

– mutatott rá egy fontos kitételre a háziorvos, akinek a körzetébe csaknem 2000 ember tartozik.

– Mindenkit telefonon megkerestünk, és nagyon örülök, hogy mindannyian fel tudják venni az oltást, amit csütörtökön a helyi ÁNTSZ-irodában vehetünk át.

A Moderna-vakciát a rendelőben megkapó 10 idős embert úgy osztotta be a doktornő, hogy ne találkozzanak egymással, s a félórás várakozási idő is beleférjen. További hat 80 év feletti páciensét pedig a nyíregyházi oltópontra hozza be a betegszállító, hogy a Pfizer-védőoltás első adagját megkapják.

– Szerencsére egyik idős páciensnél sincs oltást kizáró ok – említette dr. Balázsy Erzsébet. Ilyen lehetne például, ha két héten belül műtéten estek át, vagy olyan immunbetegséggel küzdenek, ami miatt a vakcina nem adható be.

S mint a doktornőtől megtudtuk, zsúfolt volt a hétvégéjük, hiszen a kiértesítések mellett az idősek otthonában is minden bentlakó és ott dolgozó, aki kérte, megkapta a védőoltást, s nagyon magas, csaknem 100 százalékos volt az oltást kérők aránya.

Csütörtöktől vasárnapig

Ibrány 1-es számú háziorvosi körzetében már hétfőn délelőtt igyekeztek mind a tizenegy, oltásra regisztrált 80 év feletti pácienst elérni telefonon, ugyanis nem elég feliratkozni a vakcinára, nyilatkozni kell arról, hogy biztosan kérik is az oltást az idős­korúak, nem gondolták meg magukat azóta.

Az oltási munkacsoport vasárnapi megbeszélésén egyeztettek az illetékesek | Fotó: Szarka Lajos

– Jelezniük kell, hogy az elmúlt két hétben nem voltak betegek, lázasak, mert kizárólag egészségesen vehetik fel a védőoltást. A hivatalos tájékoztató szerint a háziorvos dönt arról, hogy otthonában vagy a rendelőben veszi fel az oltást a páciens, azt egyelőre nem tudjuk, mi a teendő, ha időközben valaki megbetegszik és nem olthatjuk be. A logikus az lenne, hogy az utánuk következő, azaz 80 év alatti, oltásra regisztrált betegeink közül oltunk, hiszen egyetlen adag sem mehet kárba az oltóanyagból, amit február 4-én kapunk meg a járási hivatalon keresztül – mondta el dr. Szegedi Tibor, az ibrányi körzet háziorvosa.

Elmondta, a Moderna-oltóanyagból 1 ampullányi mennyiség 10 ember oltására elegendő, ezért praxisukból egy 80 év feletti időst a kórházi oltópontra szállítanak majd.

– Az oltókampány február 4–7. közé esik, néhány nap alatt biztosan teljesíteni tudjuk a feladatot, úgy gondolom, hogy praxisonként 10-15 fővel gördülékenyen meg lehet szervezni, bár a létszám körzetenként változó.

Életszerű főpróbája lesz ez majd annak, amikor a 60 felettiekhez érkezünk, ugyanis jóval többen tartoznak abba a korcsoportba.

– Az oltóanyag mennyiségétől függ majd, milyen ütemben kerül sorra a felnőtt lakosság, a háziorvosoknak most napi szinten figyelniük kell a hírleveleket, és készen kell állniuk a feladatra – tette hozzá dr. Szegedi Tibor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában