Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.12. 07:38

Veszett kutya, róka, szarvasmarha Szatmárban – figyelmeztet a NÉBIH

Egy vadon élő rókában mutatták ki az emberre és állatra egyaránt veszélyes vírust.

nebih.hu

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Néhány hónap leforgása alatt immár harmadszor diagnosztizált veszettséget a román állategészségügyi szolgálat a magyar határtérségben, Szatmár megye területén. Tavaly év végén egy kutyában és egy szarvasmarhában, majd idén február 1-jén egy vadon élő rókában mutatták ki az emberre és állatra egyaránt veszélyes vírust. Az esetek közelsége miatt hazánkban is fokozott figyelmet kell fordítani a veszettség elleni védekezésre, a védőoltások beadatására – olvasható a Nébih honlapján.

Újabb eset

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábban is hírt adott már arról, hogy az utóbbi időben többször veszettség vírusát mutatta ki a román hatóság a magyar határ közelében. Február 1-jén az állategészségügyi szakemberek újabb esetet jelentettek a térségből: ezúttal egy vadon élő rókában mutatták ki a vírust. Bár Romániában a rókaimmunizációs programnak és a kutyák kötelező védőoltásának köszönhetően a veszettség egyre inkább visszaszorul, a fenti példák a fertőzés szórványos jelenlétét támasztják alá.

A magyarországi rókaállomány fertőzöttségének kizárása, valamint a veszettség esetleges megjelenésének mielőbbi felderítése érdekében a fertőzött vidékkel szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken már megkezdődött a rókák fokozott vizsgálata. Az érintett romániai területekkel határos, a Nébih által kijelölt vadásztársaságok kötelesek minden egyes elejtett vagy elhullottan talált rókát laboratóriumi vizsgálatra küldeni a következő két hónapban.

Az országhatárhoz közeli romániai esetek miatt a ­Nébih ismételten és nyomatékosan felhívja a hazai állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának fontosságára. Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező (jogszabály írja elő), míg a macskáké erősen ajánlott.

Forrás: nebih.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában