Magyar Közút

2021.02.22. 10:45

Videó: Így alakul ki a kátyú!

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékos, változékony és szélsőséges időjárása, a fagyási és olvadási ciklusok gyakori váltakozása az országos közutakon is kedvezett a burkolathibák kialakulásának. Ugyanezek a körülmények viszont eddig nem minden esetben tették lehetővé a lokális javítási munkákat, hiszen az elmúlt hetekben az ország több térségében is havazott, így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákra koncentrált a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Forrás: Magyar Közút

A téli időszak végéig többnyire hideg, utántömörödő aszfalt felhasználásával végzik az ideiglenes, lokális javítási munkákat a szakemberek. Ugyanakkor egyes gyorsforgalmi szakaszokon és főutakon, ahol a melegaszfaltkeverő telepek nyitva tartanak, tartósabb meleg aszfaltos beavatkozásokat is végeznek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a téli hónapokban is tartósan száraz és 0 fok feletti időjárás szükséges az egyes munkákhoz. A beavatkozások első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellék- és bekötőutakon zajlanak előzetes ütemtervek alapján. Azokon a helyeken, ahol egyelőre nem tudnak beavatkozni, ott táblázással hívják fel a közlekedők figyelmét a burkolathibákra. A tartósabb meleg aszfaltos javítások és a teljes körű felújítási munkák a téli szezon után, várhatóan márciusban indulnak el.

Idén a tervek szerint több mint 143 ezer tonna aszfalt felhasználásával végeznek lokális javításokat a Magyar Közút mérnökségei a 32 ezer kilométeres országos hálózat érintett részein. Az elmúlt 10 évben mintegy 6000 kilométer országos közút újult meg, idén pedig rekordszámú, 1000 kilométer út felújítása indulhat el, döntő többségében hazai, költségvetési forrásokból. A lokális és teljes körű felújítási munkák mellett a Magyar Falu Program keretein belül nagyfelületű javításokat is végez majd a Magyar Közút.

Az autósoknak a jelenlegi időjárási helyzet miatt érdemes minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a kihelyezett sebességkorlátozásokat betartva vezetniük.

- Magyar Közút Nonprofit Zrt. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában