környezet

2021.03.03. 07:00

A javítható okostelefon óvja a bolygót

Naponta körülbelül háromszázötvenezer telefon kerül világszerte a szemétbe.

MI

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az okostelefonok gyártása szinte az egész periódusos rendszert megmozgatja, a belőlük keletkező hulladék pedig óriási teher a bolygónak: a készülékek ökológiai lábnyoma nem elhanyagolható tényező, de még borúsabb képet kapunk, ha hozzáadjuk az előállításukhoz szükséges alapanyagok és energia mennyiségét. Ezen kíván változtatni egy amerikai startup, ami fenntartható, középkategóriás okostelefont dobott piacra, és a készülékre négy év garanciát vállal.

Fenntartható készülékek

Egy átlagos okostelefont átlagosan két évig használunk, és a felmérések szerint naponta körülbelül 350 ezer kerül világszerte a szemétbe. A ­seattle-i székhelyű cég ezen szeretne változtatni a Terra­cube 2-vel, amit akár a tulajdonosa is megjavíthat, a tokja pedig biológiailag száz százalékban lebomló búzakeményítőből és polimerekből készül. Utánajártunk, mennyire elterjedtek a könnyen javítható telefonok, és mekkora rájuk az igény hazánkban. A témáról Fidrich Róberttel, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetőjével beszélgettünk, aki elmondta, partnereikkel három éve foglalkoznak az elektronikai eszközök környezeti hatásaival.

– Decemberben egy kerek­asztal-beszélgetést tartottunk az informatikai eszközök fenntarthatósági szempontjairól. A tanácskozáson külföldi előadók is részt vettek, és szóba került, hogy az okostelefonok piacán jelentős szerepet betöltő skandináv városok lakosai, az önkormányzatok és közintézmények közös állásfoglalásban jelezték a gyártóknak és a forgalmazóknak, hogy 2025-re méltányos körülmények között előállított, hosszú élettartamú és a körforgásos gazdaság alapkövetelményeinek megfelelő mobilokat szeretnének – tudatta a programvezető, hozzátéve: jelenleg nagyon kevés gyártó felel meg ezeknek a követelményeknek, az amerikai cég mellett még egy holland gyártóról tudnak.

– A Fairphone nevű holland vállalat egy környezetvédelmi szemléletformáló civil kezdeményezésből jött létre. A társadalmi vállalkozás második készüléke moduláris felépítésű, így a komponensei és a teljesítménye a vevő igényeihez mérten cserélhetők, és óriási előnye, hogy könnyedén javítható, meghibásodáskor nem kell eldobni. Az újabb, jelenlegi modellt is csak akkor dobták piacra, amikor az előző készülék készletei kifogytak, ellentétben a nagy gyártókkal, amik évente újabb telefonokkal bombázzák a fogyasztókat. Ezzel arra motiválják az embereket, hogy akkor is mobilt váltsanak, ha a régebbi még tökéletesen működik – világított rá az egyik legnagyobb problémára ­Fidrich Róbert, aki a okostelefonok javíthatóságának fontosságára is felhívta a figyelmet.

– Az iFixit szakmai oldal minden évben vizsgálja a mobiltelefonok javíthatóságát, és a Fairphone volt az első, ami a maximális 10 pontot kapta – összehasonlításképpen a többi készülék átlagosan 3-5 pontot szerez a teszten. A moduláris telefonokra hazánkban is lenne igény, de jelenleg ezeket nálunk nem forgalmazzák – tudtuk meg Fidrich Róberttől.

Ne dobjuk el!

Természetesen nemcsak egy cserélhető komponensű telefon jelenthet megoldást az e-hulladék mennyiségének csökkentésére, az ismert gyártók készülékei is viszonylag hosszú ideig használhatóak. A legnagyobb gond a fogyasztási szemlélettel van, ugyanis a szakemberek szerint a normál telefonok is viszonylag olcsón szervizelhetők.

Tóth János két évtizede javít mobiltelefonokat, így kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik. A szakember korábban elmondta, az igényesebb, drágább telefonok házilag nem javíthatók.

– Speciális eszközökre van szükség a szétszerelésükhöz, a komolyabb készülékek víz­állók is, ezért javítás után vízmentességi tesztnek vetjük alá őket. A telefonok javítására van igény, hiszen sokan törik össze a mobiljukat, melyeket előszeretettel rendbe is hozatnak. A gyengébb minőségű telefonokat nem éri meg javítani, de a kicsit drágább, igényesebb készülékek gazdaságosan helyrehozhatók. Egy közép- vagy felső kategóriás készülék élettartama könnyedén elérheti a 4 évet, persze ez attól is függ, ki hogyan vigyáz rá. Túlzás tehát, hogy évente tönkremennek a mobilok – tudtuk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában