Helyi közélet

2021.03.23. 14:50

A kölcseys diákok újabb sikerei

Az egyetemi Tudományos Diákköri Konferencián remekeltek.

Kepics Borbála, 10. a

Forrás: iskola

Tavaly márciusban osztályfőnökeink ösztönzésére a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból 3 csapat is benevezett a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet #BE FITT-EK nevű versenyére. Iskolánkat az Álomkák (Enyedi Fanni, Filep József, Kenyeres Fanni, Kerékgyártó Kinga, Nagy Eszter; 10. a, felkészítő tanár: Harcsa Valéria), a Fényemberek (Béres Anna, Halcsák Zsófia, Kalenda Cintia, Kepics Borbála, Kerezsi Csenge; 10. a, felkészítő tanár Harcsa Valéria) és a No Name (Balogh Blanka, Gulyás Luca, Bodogán Blanka, Kovács Csenge, Szabó Gábor; 10. d, felkészítő tanár: Kerekes Attila) képviselték.

Kutatómunkát végeztek

A verseny első fordulójában egy logikai feladat és egy kérdőív várt ránk – ezek döntöttek a továbbjutásról. A második fordulóban a csapatoknak egy őket érintő társadalmi problémát kellett választani uk és arról kutatást végezniük. Ennek folyamatát és eredményeit prezentáció keretében mutattuk be a döntőben, ami a pandémia miatt átcsúszott októberre, az eseményt online rendezték. A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor döntenie kellett a helyezettekről, ugyanis az előadások érdekes témákat öleltek fel. Hallhattunk a női egyenjogúságról, a szegénységről, a szociális média hatásairól és a nők magyarországi helyzetéről is.

Szegénység, inszomnia

– Amikor októberben megtudtuk az eredményeket, az ajándékok mellé kaptunk egy esélyt is. A zsűrinek annyira tetszettek a bemutatók, hogy ezeket prezentálhattuk a 2021-es Tudományos Diákköri Konferencián, február 26-án. Itt a közel 30 egyetemi, főiskolai hallgató mellett iskolánkból Gulyás Luca, Kovács Csenge és Kepics Borbála is bemutatták a kutatásaik eredményét. A konferencián iskolánk mindkét csapata a Társadalomtudomány II. szekcióba került, itt rajtunk kívül négy előadó mutatta be munkáját.

– A konferencián hallottunk az egészségügyi applikációk használatáról a Covid–19 alatt, a szegénységről, a koronavírusos betegeket kezelő orvosok körében előforduló inszomniáról, és bővült a tudásunk a szimulációs baba használatáról is. Ismét örömmel hallgattuk a zsűri dicséretét és építő kritikáját. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy részesei lehettünk a konferenciának, hálásak vagyunk a társainknak, a felkészítő tanárainknak a sok segítségért, a résztvevőknek az odaadó figyelemért.

A TDK Társadalomtudomány szekciójában végül Kovács Csenge és Gulyás Luca,

a Kölcsey-gimnázium 10. d osztályos diákjai a 2. helyen végeztek.

Kepics Borbála, 10. a


Arab világ, India és #metoo-kampány

A második helyezést elért csapat a verseny második fordulójára feldolgozandó témaként a nőkérdést választotta. – Első körben utánajártunk a témának, a bőséges szakirodalomból próbáltuk a legfontosabb munkákat elolvasni és egy kutatási tervet kidolgozni. Érintettük többek között az arab világot, Indiát, a roma nők helyzetét és a #metoo-kampányról is szó esett a prezentációnkban. A kutatásunk során a legnagyobb hangsúlyt egy Google-kérdőívre helyeztük, amelynek kérdéseit együtt dolgoztuk ki, majd a beérkezett több mint négyszáz választ közösen értékeltük. A kutatásunkban a felkészítő tanárunk, egyben osztályfőnökünk, Kerekes Attila is sokat segített, valamint a csapatban is nagyon jó volt együtt dolgozni, és megtapasztalhattuk, mivel is foglalkoznak a társadalomtudósok.

Gulyás Luca és

Kovács Csenge, 10. d

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában