Nyírpazony

2021.03.09. 14:38

A nagy álom egy kultúrház

Felkapott nagyközség Nyírpazony, és ezzel infrastruktúrában is lépést kell tartani.

MJ

Fotó: Máté János

Jó manapság Nyírpazonyban lakni, és nem csupán a megyeszékhely közelsége miatt. A település szépen fejlődik, lélekszámát tekintve egyre nagyobbra nő. Nem is panaszkodik Dubay László polgármester. El tudták indítani és be tudták fejezni beruházásaikat.

– Az egyik ilyen volt a kondiparkunk. Öt évvel ezelőtt online lakossági kezdeményezés indult el érte, mi pedig pályázati forrásból létre is hoztuk. Vele párhuzamosan futott egy műfüves futballpálya kialakítása, amit közel 40 millió forintból valósítottunk meg. A harmadik jelentős beruházás az iskola tornatermének a felújítása volt. A Magyar Falu Programnak köszönhetően sikerrel pályáztunk a falugondnoki szolgálat munkáját segítő mikrobuszra. A szolgálat 2013-ban indult, akkor még úgy kellett agitálni az embereket, hogy éljenek vele, most viszont a járvány idején olyanok is igénybe vették, akikre nem is gondoltunk. A buszt hamarosan munkába állítjuk – sorolta az eredményeket a településvezető.

Bölcsőde és napkollektorok

Külön kihívás elé állítja az önkormányzatot a lakosságszám folyamatos emelkedése. Több mint 10 százalékkal élnek többen most a 3720 fős településen, mint tíz éve, az óvodai és az általános iskolai férőhelyek is beteltek. Az utóbbi népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy 2011-ben magyar–angol két tanítási nyelvű lett az iskola, az ügyesebb gyereket már középfokú nyelvvizsgával indítják el a középfokú intézményekbe.

– A férőhelygondok enyhítésére közel 380 millióból felépítünk egy 24 férőhelyes bölcsődét. A közbiztonság a településen 100 százalékos, de a falugyűlésen többször is kértek kamerákat a bekötőutakhoz, ezt önerőből megvalósítottuk. Folyamatban van a Jázmin utcán a csapadékvíz-elvezetés, az iskola régi kazánházából pedig 60 férőhelyes ebédlőt alakítunk ki. Gondot kell még fordítanunk az útjainkra, valamint napkollektorokat tervezünk az önkormányzati épület tetejére. Végül nagy igény van egy új kultúrházra, ami a Nánási-féle kúria helyére kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában