megyei értéktár

2021.03.05. 07:19

A Túr erejét használták a búza őrlésére

A malom szerkezete még napjainkban is alkalmas működésre, őrlésre.

KM

Új sorozatunkban bemutatjuk azokat a kincseket, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság felvett a megyei értékek gyűjteményébe. A büszkeségeink között ott találjuk a túristvándi vízimalmot is, ami sok hazai és külföldi látogatót vonz.

Fotó: M. Magyar László

A malom története több évszázadra nyúlik vissza. Arról a malomról, amit a Váradi Regestrum említ az 1181-es határjárás alkalmából, nem állapítható meg, hogy vízimalom lett volna, csak a molnár nevét, Eleus (Illés) tudjuk.

Három erkély díszíti

A Kende levéltári anyag 1315-ből már vízimalmot említ, s kései utóda ma is megvan. Átélte az évszázadok viharait, változásait. Egész Európa egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalma, ami népi stílusban épült, alulcsapós, három hajtókerekes épület – olvasható a megyei értéktár honlapján. Az épület belsejét 11 ablak világítja meg. Kívülről 3 erkély díszíti, melyekről csodálatos kilátásra van lehetőség a környékre és a Túrra. Teteje fazsindellyel fedett, melyen két torony látható. Az épület keleti oldalán találhatók a kerekek, a délin a vízi láda és a duzzasztózsilip, amik a malom ,,lelkét” jelentik. 1927-ben Ganz hengerszékeket szereltek be, jobb minőségű lett a megőrölt gabona.

Dinamóval világítottak

A három, a vízilapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő alulcsapós vízimalom nyugati oldalát a partoldalba építették, a többi része cölöpökön áll. 1904-ig két kővel úgynevezett „parasztlisztet” készítettek, egy kővel pedig daráltak. 1904-ben a hátsó keréktengelyre 22-es hengerszéket szereltek fel, majd dinamót a malom és a molnárház világítására, ami 1942-ben még működött. Mellette volt a cölöpökre épített, deszkafalú malomműhely, amiben az elkopott alkatrészeket készítették, és vágták az őrlő- s darálóköveket.

A malom 1947-ig őrölt, majd utána öt évig még darálónak használták. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság 1995 és 1998 között felújította, a malom szerkezete így működésre, őrlésre alkalmas ma is.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/csodahelyek-megyenkben-a-turistvandi-vizimalom-3960780/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában