Koronavírus

2021.03.24. 14:21

Elérhető a patikákban a hazai favipiravir tabletta

A koronavírus-járványra tekintettel gyorsított eljárásban engedélyezték a gyógyszer alkalmazását.

KM

20210312 Győrújbarát Háziorvosok is felírhatják a favipiravirt covid ellen, favipiravir hatóanyagú covid tüneteket csökkentő gyógyszer, Győrújbarát Erzsébet patika, Képen: Favipiravir Egis gyógyszer Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW-archív

Fotó: Csapó Balázs

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpontjának (TTK) részvételével 2020 márciusában indult egy projekt, melynek célja a favipiravir hatóanyag-tartalmú antivirális szer hazai gyártásfejlesztése volt. A fejlesztés célja a kórházi betegek ellátásának biztosítása mellett a gyártástechnológia kidolgozása, valamint annak további igazolása volt, hogy a favipiravir alkalmazása hatékony és biztonságos a Covid–19-fertőzéssel szemben.

A TTK kutatási eredményei alapján készült gyógyszer jelenleg engedélyezés alatt áll, a klinikai vizsgálatok még nem zárultak le – tájékoztatta lapunkat dr. Keserű György Miklós, a TTK vezető kutatója. Ugyanakkor az Egis Gyógyszergyár Zrt. decemberben törzskönyvezte és legyártotta, továbbá január óta folyamatosan szállítja a készítményt az Országos Kórházi Főigazgatóság számára, és március 6-tól a patikákban is elérhető a koronavírus ellen nagy hatékonysággal alkalmazott gyógyszer – közölte lapunkkal a gyógyszergyár.

Gyorsan reagáltak

Hozzátették: a járványügyi helyzetre gyorsan reagálva az Egis 2020 áprilisában saját erőforrásaira támaszkodva elindította a favipiravir hatóanyagú antivirális gyógyszerének fejlesztését.

A filmtabletták összetételét és gyártóeljárását a vállalat kutatói rendkívül gyorsan, mindössze 8 hónap alatt fejlesztették ki. A koronavírus-járványra tekintettel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) soron kívül, gyorsított eljárásban bírálta el a készítmény engedélyezési dokumentációját, és decemberben engedélyezte az Egis gyógyszerének magyarországi alkalmazását – tájékoztatott az Egis Gyógyszergyár Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában