Tiszadada

2021.03.08. 14:35

Emlékházat avattak Holló László tiszteletére

Holló László Kossuth-díjas festőművész 1928 és 1968 között a nyári hónapokat Tiszadadán töltötte, az emlékére keltette életre a helyi önkormányzat a Holló-hét programsorozatot.

JG

Fotó: a szerző

Ennek egyik eseményeként avatták fel a napokban a Holló László-­emlékházat a település központjában. Az épületen elhelyezett dombormű Boncsér Árpád tiszadadai szobrászművész alkotása. Az ünnepségen koszorút helyezett el Román István megyei kormánymegbízott, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere.

Kiváló mesterei voltak

A festő, grafikus a budapesti Mintarajziskolában olyan nagyszerű művészektől tanult, mint Szinyei Merse Pál vagy Székely Bertalan, 1909–1911 között pedig Münchenben Hollósy Simon tanítványa volt. 1911–1913-ban párizsi, itáliai és spanyolországi tanulmányúton képezte magát. 1914-től Debrecenben élt, 1928 után a nyarait a már említett Tiszadada mellett Tokajban töltötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában