Nyíregyháza

2021.03.02. 15:52

Hamarosan elkészül a Nyíregyházi Atlétikai Centrum

A sportkomplexum 7,5 milliárd forintból épül a régi NYVSC-pálya helyén.

A tervezett ütemben halad a régi NYVSC-pálya helyén épülő Nyíregyházi Atlétikai Centrum építése, ahol március 1-jén dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere személyesen is ellenőrizte a munkálatok állását.

Már elkészültek a térkövezett felületek és a kültéri versenypálya, a dobópálya befejezése is a végéhez közeledik, s párhuzamosan a tereprendezési parkosítási munkák is haladnak. A beltéri versenypálya burkolatának a vonalazása van hátra. Befejeződtek a szakági alapszerelési munkák, valamint a hidegburkolás. Az utolsó simításokat végzik a homlokzati díszburkolaton, folyamatban van a beltéri melegburkolatok, a lelátószékek és az üvegkorlátok elhelyezése. Emellett folyik az épület szerelvényezése, már beüzemelték a gépészeti, valamint az erős- és gyengeáramú rendszereket, és az épület fűtési rendszerét.

Fotók: Szarka Lajos

A Modern Városok Program keretében valósulhat meg az új Nyíregyházi Atlétikai Centrum építése. A projekt összköltsége 7,5 milliárd Ft, 100 százalékos hazai támogatás mellett. A sportkomplexum építésével egy olyan korszerű, európai szintű atlétikai centrum valósul meg Nyíregyházán, amely egyrészt biztosítja a város atlétáinak felkészülését, edzéshelyszíneit, másrészt a hazai és a szomszédos országok atlétáinak edzőtáboroztatási helyszínéül is szolgál majd.

Amellett, hogy a sportközpont szabadidős sportolási lehetőséget biztosít a városlakóknak, modern körülményeket teremt a vívás, judo, tollaslabda, tájékozódási futás és amerikai foci sportágak utánpótlás- és felnőtt sportolói számára is a mindennapi felkészüléshez és versenyek rendezéséhez.

A helyszíni bejáráson dr. Kovács Ferenc úgy nyilatkozott:

Az új atlétikai centrum megépítése egy olyan hiánypótló, nagy beruházás, amely nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz, de az itt élők is igénybe vehetik majd a szabadidős sportoláshoz az 505 méteres kültéri rekortánt. Ha a régi, leromlott állapotú NYVSC-pályára visszagondolunk, nagyon nagy a kontraszt, hiszen hamarosan a legmodernebb körülmények között készülhetnek majd fel az atlétáink.

Hársfalvi Gergely, a kivitelező Aktuál Bau Kft. ügyvezetője elmondta: „Bár a járványhelyzet egy kicsit nehezítette a feladatainkat, a kollégáink körültekintésének és előrelátásának köszönhetően nem volt csúszás a szállításokban, így a kivitelezésben sem. A beruházás ütemezés szerint zajlik, minden munkafolyamat a befejező fázisánál tart, áprilisban kerülhet sor a műszaki átadás-átvételi eljárásra.”

A Nyíregyházi Atlétikai Centrum létesítményei

A szabadtéri, rekortánburkolatú, 400 m-es 8 sávos atlétikai pálya, versenysportokra – magasugró, hármasugró, távolugró, dobóverseny – lebonyolítására lesz alkalmas, nyugati oldalán 570 fős fedett nézőtér épült.

A 60x100 m-es szabadtéri, füvesített atlétikai dobópálya az edzésszintű térvilágításnak köszönhetően az esti edzéslehetőséget is biztosítja.

A szabadidős sportolást segíti az 1,8 m széles 2 sávos, 505 m belső ívhosszúságú futókör ugyancsak térvilágítással.

A fedett atlétikacsarnok és sportcentrum 11901 m2 nettó alapterületen épült meg.

A csarnokrész magában foglal egy 6 sávos 200 m-es futópályát és egy 8 sávos 60 m-es futópályát, magasugrás, távolugrás és rúdugrás pályafelülettel.

A fedett atlétikai pályához egy 600 ülőhelyes lelátó épült.

A sportcentrum épületrészben a vívás, judo, tollaslabda, szakosztályok edzőtermeit, kondicionálótermet, fedett dobópályát, továbbá öltözőket, szertárakat, kiszolgálóhelyiségeket, irodákat, orvosi és rehabilitációs területeket alakítottak ki.

A Sportszálló részben két szinten, 24 fétfős, fürdőszobás vendégszobát alakítottak ki teakonyhával, étteremi konyharésszel és közösségi térrel.

64 parkoló biztosítja majd a parkolási lehetőséget, amelyből kettő akadálymentesen használható és a főbejárat közelében van.

A kivitelezés várható befejezése 2021 április vége – tájékoztatta szerkesztőségünket a városházi sajtószolgálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában