nyírgelse

2021.03.04. 13:00

Helyben tartani a fiatalokat

Nyírgelsén fontos fejlesztéseken dolgoznak és hazavárják a fiatal generáció tagjait.

KM

20210301 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Portré: Tóth József Nyírgelse.

Fotó: Dodó Ferenc

– Az elmúlt év kiemelkedő eseménye az egészségügyi központ átadása volt. A komplett, felújított épületben helyet kapott egy szolgálati lakás, egy helyre került a védőnői szolgálat, a házi- és fogorvosi rendelő – említette Tóth József, hogy a járvány ellenére volt minek örülni Nyír­gelsén. A központhoz felújított járda vezet, erre a Magyar Falu Program (MFP) keretében volt lehetőség. A bentlakásos idősek otthonába a járvány miatt komoly átalakításokra volt szükség, de ezt is sikerült megoldani. Ugyancsak az MFP-s támogatással megépítenek egy óvodai tornaszobát, belügyminisztériumos pályázattal pedig elindulhatott az óvoda épületének a felújítása.

– Nagy feladat, az igen szoros és takarékos költségvetés mellett, hogy itt a szükséges 50 százalékos önerőt, 15 millió forintot kigazdálkodjunk – mondta a településvezető, s megtudtuk: az önkormányzat a református egyháztól megvett egy szolgálati lakást, ami felújítva egy helyi fiatal párnak nyújtana kedvező áron albérletet.

El lehet helyezkedni

– Fontos, hogy megtartsuk és hazahozzuk a tehetséges fiatalokat, hiszen ők jelentik a település jövőjét – hangsúlyozta Tóth József, aki kiemelt feladatnak tekinti a községet élhetőbbé, szebbé tenni, ahol jelenleg több mint 1100-an élnek.

– Bizakodásra ad okot, hogy a falusi csokot kihasználva már döntöttek úgy fiatalok, hogy hazaköltöznek. A testület eltörölte a kommunális adót, bevezették a babaváró programot, minden megszületett nyírgelsei baba után egyszeri 20 ezer forintos támogatást kapnak a szülők. Karácsonykor csomaggal segítik a családokat, ahogy mindenkinek jutott a közmunkaprogramban megtermelt burgonyából is. Helyben is el lehet helyezkedni és tisztességes fizetésért dolgozni. Fontos visszavezetni az embereket a munka világába – jelezte a polgármester, és megjegyezte: a közmunkásoknak értékteremtő feladatokat adnak. Kitért a Nyírmihálydival közös, 220 millió forintos pályázatra is, melynek eredményeként jelentősen javul a vízminőség. Már cserélik a szűrőberendezéseket, megújul a vízműtelep, és új kutat is fúratnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában