1,5 milliárd

2021.03.25. 14:00

Jövőre átadják a teljesen megújult kisvárdai várat

Összesen másfél milliárd forintból újul meg az épület.

Vincze Péter

A szakemberek most bontanak, hogy majd építhessenek: a tervek szerint jövőre befejeződik a kisvárdai vár felújítása. A munkálatokat a budapesti székhelyű Korintosz Műemlékvédelmi és Építőipari Kft. végzi – a cég nevéhez fűződik a Rétközi Múzeum (a volt zsinagóga), valamint a Bagolyvár épületének rekonstrukciója is, így ez már a harmadik nagy beruházás, amit Felső-Szabolcs központjában végeznek.

Élővé szeretnék tenni

A kisvárdai várat 1465–1479 között építették. Az ott talált őskori leletek alapján azt feltételezik, hogy a helyén egykor földvár állt. A vár 1990 óta a nemzeti örökség része mint hazánk építészeti, történeti szempontból kiemelkedően fontos műemléke. A felújításra a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretén belül kerül sor.

A bontási munkák nagy részén már túl vannak | Fotó: Vincze Péter

A kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztésére 1,5 milliárd forint támogatást ítélt meg a szaktárca. A projekt célja, hogy a kulturális örökségvédelem jegyében ne ­csupán külsőleg újuljanak meg az épületek, hanem azokat változatos programok és rendezvények segítségével élővé varázsolják. E programban fejlesztik a kisvárdai várat is.

A vár látványterve | Fotó: Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. – Konstruma Mérnöki Iroda Kft.

A munkálatok magukban foglalják a belső vár részleges rekonstrukcióját és az ún. romkonzerválást. Kiállítótereket hoznak létre ki, hogy a jövőben a vár kiállításoknak adhasson teret, tájépítészeti elemekkel és növényzettel felidézik a belső várárkot. A palánkhídnál és környékén különböző tájépítészeti eszközökkel a mocsári hangulatot érzékeltetik majd.

Kialakítanak egy belső színpadot egy legfeljebb 350 férőhelyes nézőtérrel, de egy külső mobil nagyszínpad és lelátó is a projekt része, ahogy a vár környezetének rendezése is.

Fontos, hogy hiteles legyen

Vozák László ügyvezető lapunknak elmondta: eddig az organizációs feladatokat végezték el, a tervezett bontások nagy részén már túl vannak.

– Hátravannak még az előírt régészeti feltárások, és a restaurátori kutatások terveinek elkészítése is – ezekre azért van szükség, hogy minél hitelesebb legyen az épület régi részeinek rekonstrukciója.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában