könyv

2021.03.24. 20:00

Képeslapokon az Elrabolt Hungária

A trianoni gyász, egyben a jövőbe mutatás albuma érzékelteti, mit követtek el hazánk ellen.

KM

Sikerkönyv lett az Elrabolt Hungária, a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulójára készült múltidéző, ám jövőbe mutató kiadvány. A történelmi album tavaly novemberi megjelenése óta már a második kiadásánál tart, világ- és Kárpát-medence-szerte, Torontótól Ausztráliáig, Révkomáromtól Csíkszeredáig rengeteg magyar rendelte meg. A Patrióták kiadásában megjelenő könyvet Balázs D. Attila és Pataki Tamás írta, az előszót prof. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jegyzi – olvasható az elrabolthungaria.hu oldalon, ahol a kiadványról további információk érhetők el.

A képek bizonyító ereje

A szerzők egy olyan rendkívüli művet alkottak a nagy országcsonkítás óta eltelt száz esztendőt és annak veszteségeit számba véve, amilyen hasonló formában még sosem látott napvilágot. A trianoni gyász és egyben a kitörés, a jövőbe mutatás albuma ez, amelyben száz, 1920 előtt kiadott „békebeli” magyar képeslap mutatja az utat. A felnagyított régi felvételekhez mindemellett olyan ismeretterjesztő szövegeket írtak, amelyek egytől egyig igazolják a fotográfiák bizonyító erejével, hogy Trianon hatása nem múlt el. A kegyetlen, méreggel írt diktátum velünk él a mindennapokban, határon innen és túl is, és ez ellen tenni kell. A kiadványban bepillanthatunk az 1920 előtti Kassa, Nagyvárad, Fiume, Torockó, Pozsony, Szabadka vagy épp Beregszász mindennapjaiba, egyúttal feltárul mindaz az emberi, anyagi és szellemi veszteség, amit 1920-ban néhány tollvonás nyomán szenvedett el hazánk.

Elrabolt városok, falvak, fürdőhelyek, egyúttal várak, kastélyok, szállodák, vasútvonalak, gyárkomplexumok, természeti csodák, bor- és bányavidékek, kikötők garmadája mutatkozik meg előttünk az oldalakon a szélrózsa minden irányából.

Sokkoló szembesülés

– Minden képzeletemet felülmúlta az Elrabolt Hungária sikere, leginkább annak örvendek, hogy sok fiatalhoz is eljutott a kötet. Szívünket, lelkünket beleadtuk ebbe a könyvbe, mert nincs olyan nap, hogy ne foglalkoznánk Trianonnal – kommentálta a hírt Pataki Tamás író, újságíró.

– A történelmi albummal azt szeretnénk üzenni, hogy a hazát elrabolhatták a mélyben, de mindvégig megmaradt a magasban. Az igazi magyar haza emlékét, életérzését át kell adni minden új nemzedéknek, hogy ha a Kárpát-medencében járnak, ne idegen földnek, hanem a sajátjuknak érezzék azt.

– Az Elrabolt Hungária sikere bizonyítja, hogy a Magyarországgal történt példátlan tragédia száz év elteltével is foglalkoztatja az embereket, hiszen nincs olyan magyar, akit ne érintett volna a trianoni diktátum hatása – mondta ezt már Balázs D. Attila.

– Ezért keressük ma is a kiutat, ez erkölcsi kötelességünk. A korabeli képeslapok emberközelbe hozzák a régi magyar világot, ezért fontos, hogy a fiatalok is forgassák a könyvet. Számos pozitív visszajelzést kaptunk a kötet megjelenése után, amire nagyon büszkék vagyunk. A lapokhoz társuló szövegek, történetek nagyon sokakat nemcsak mélyen megérintettek, de sokkoltak is.

A magyarellenesség arcai

Az Elrabolt Hungária nem a boldog békeidők nosztalgiájáról szól. A magyarellenesség egykori és mai arca is felvillan a kötetben. Ismert és kevésbé közismert történetek jelenítik meg, hogy a magyar szellem kiirtására mindent bevetettek a környező országok, és ez a folyamat ma is zajlik. S nemcsak műemlékeinket vagy szívünkhöz különösen közel álló millenniumi emlékszobrainkat, de polgári épületeinket, sőt még a természeti képződményeket is megcélozták, a gúnyhatáron túlra került városaink arculatát pedig valójában manapság kezdték el csak igazán átformálni.

A kötet a régi magyar életérzés közvetítője is egyben, azé a koré, amikor még látható rend, tisztaság, biztonságérzet és gazdasági jólét uralkodott Kárpát-medence-szerte – olvasható a kötet hivatalos oldalán, az elrabolthungaria.hu-n. Mint a szerzők írják bevezetőjükben, a régi, retusálatlan képeslapok a magyar nagyság pillanatfelvételei, egy olyan korról tanúskodnak, amikor még volt olyan lélekre ható életérzés és világlátás, ami magyar erővé és eufóriává válhatott.

Borítókép: A könyv borítója – a kor, amikor még látható rend, tisztaság, biztonságérzet és gazdasági jólét uralkodott Kárpát-medence-szerte | Fotó: KM-reprodukció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában