Magy

2021.03.13. 13:05

Magyon összefognak nagyon

Négy felekezetnek van hittanórája, de a világnézeti semlegesség garantált az iskolában.

LTL

Czirják István | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Közel 25 kilométerre van Nyíregyházához a 897 lelkes Magy. Két éve a Vidékfejlesztési Programban épült meg Apagy és Ófehértó irányában a település közigazgatási határáig az aszfaltút.

Gyarapítják a települést

– A közlekedési feltételek és az utak állapotának javítása kulcskérdés nálunk is. Kovács Sándor országgyűlési képviselő sokat tett eddig is azért, hogy a magyi emberek komfortosabban éljenek. A Magyar Falu Programban egy 17+1 fős buszhoz jutottunk, fogorvosi széket vásároltunk, az óvodaudvar játékait újakra cseréltük, felújítjuk a művelődési házat – mondta Czirják István polgármester.

Czirják István | Fotó: Dodó Ferenc

A helyi oktatási intézmény fenntartója a Hit Gyülekezete.

– Négy másik településről járnak hozzánk diákok, négy felekezetnek van hittanórája, de a világnézeti semlegesség garantált. A Baptista Sze­retetszolgálat Jelenlétpontot is működtet Magyon.

– Ok­tóberben volt a 20x40 mé­teres kivilágított rekortánpálya műszaki átadása, amit ­sajnos a jelenlegi veszélyhelyzetben csak az iskolai testnevelésórákon lehet használni. TOP-os forrásból elkészült az általános iskola energetikai korszerűsítése. Napelemes rendszert ala­kítottunk ki a kastély épületén (ami az óvodának és az önkormányzatnak ad otthont), az orvosi rendelőn és a művelődési házon is. ­

– LEADER-es pályázati forrásból lecseréljük az alapítványunk tulajdonában lévő, felújítás alatt álló kézművesház tetőszerkezetét. Sze­retnénk a piacot is bővíteni, a pályázatunkat benyújtottuk. Tervezzük a ravatalozó rekonstrukcióját és az urnafal megépítését. Az önkormányzati belterületi utakra is ráférne a felújítás, a pályázatunkat erre is elkészítettük. ­Terveink között szerepel a rekortánpályához egy korszerű öltöző építése, és megépítenénk egy új, kétcsoportos óvodát is.

– A járvány megjelenésekor vitamincsomagot osztottunk a 60 év feletti lakosoknak, tisztasági csomagot és 5 literes hipót kapott minden háztartás, textil szájmaszkot juttatunk el minden Magyon élő lakosnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában