tudomány

2021.03.10. 17:30

Majdnem ötven évig dolgoztak – új részecskét fedeztek fel

A már meglévő kutatási adatokat elemezték újra a saját módszerükkel.

MI

Forrás: AFP

Egy 48 éve tartó óriási nemzetközi versenyben négy magyar és egy svéd kutatónak sikerült először döntő bizonyítékot találnia egy rendkívül tünékeny részecske, az odderon létezésére. Az eredményből számos hasonló, összetett részecske létezése is következik, így az odderon felfedezése új fejezetet nyithat az erős kölcsönhatás vizsgálatában. A Wigner Fizikai Kutatóközpont, a MATE Műszaki Intézet, a svédországi Lundi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói a rangos European Physical Journal folyóiratban közölték páratlan felfedezésüket.

Elsőként értek célba

– Az eredmény azért is különösen jelentős, mert ismereteim szerint ez az első teljesen meglepetésszerű, váratlan felfedezés a CERN LHC (ismertebb nevén a CERN részecskegyorsítója – a szerk.) méréseiben, és mindez új fejezetet nyithat a tudományban – mutatott rá a kutatás jelentőségére Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a magyar kutatócsoport vezetője.

Csörgő Tamás
Fotó: winger.hu

Az odderon létezését 1973-ban vetették fel először, a részecske felfedezésére, kimutatására a mérési adatokból azonban napjainkig kellett várni. Az óriási nemzetközi versenyben végül a magyar–svéd kutatócsoport szakmai közleménye találta meg először az odderon létezésének egyértelmű jelét. Ők a már korábban közölt mérési információkat rostálták át, elemezték újra, egy új, innovatív, a magyar kutatók által kitalált módszerrel, s így érhettek célba elsőként.

Az új adatok segítségével a svájci részecskegyorsító munkatársai és amerikai kutatók is bizonyították a részecske létezését egy közös, 463 szerzős kéziratban, de a magyar–svéd kutatással ellentétben az ő munkájuk még jelenleg is bírálat alatt áll egy rangos szakmai folyóiratban.

– A munkánk egy alapkutatás, de alkalmazott vizsgálatok is vannak, melyek az eredményeket a hétköznapi életben is használhatóvá teszik. Az előbbiek világunk törvényszerűségeit fedik fel, s most lezárhatunk egy 48 éve nyitott tudományos kérdést a részecskefizika egyébként ismert keretei között, de hogy ez a hétköznapokban hogyan hasznosítható, az a jövő zenéje – mondta Novák Tamás, a MATE Műszaki Intézet egyetemi docense.

Közkinccsé teszik

Csörgő Tamás fizikustól azt is megtudtuk, az eredményeik már különböző szigorú teszteken mentek át, azokat valós adatokon tesztelték.

– Nem szabad elfelejteni, hogy az alapkutatások területén a versengés mellett az együttműködésnek is kiemelkedő fontossága és szerepe van: a tudományban az új, alapvető ismeretek feltárása az első, nem úgy, mint a sportolóknál, ahol a sorrend számít. Az eredményeinket ezért közkinccsé tesszük – hangsúlyozta a magyar kutatócsoport vezetője, hozzátéve: vannak még hasonló részecskék, amiket a kutatók keresnek.

– A felfedezésünk új utakat nyit a kutatásokban. A munkánk a mezőgazdasághoz hasonló: mi teremtjük az alapokat, elvetjük a magokat, és várjuk, mik nőnek ki belőlük. Az eltelt évtizedek jelzik, milyen nehéz ez a feladat. Rengeteg átdolgozott éjszaka van mögöttünk, két karácsonyt is munkával töltöttünk, hogy mihamarabb megjelenhessen a cikk. Mindehhez elhivatottságra van szükség, nem a pénz motiválja a kutatókat, de szerintem rámutattunk, hogy a vidéki Magyarországról indulva is elérhetünk világszínvonalú eredményt – hívta fel a figyelmet Csörgő Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában