Vállaj

2021.03.02. 07:16

Nem tarthattak eskütételt sem

Közel ezer személy vár arra, hogy Vállajon kaphassa meg a magyar állampolgárságot.

KM

Kevés szó esett arról az elmúlt hónapokban, hogy a koronavírus-járvány a megszokott, mindennapi élet megtörése mellett lehetetlenné tette az egyszerű honosítást, az állampolgári eskü letételét is. A magyar–román államhatár mellett fekvő, határátkelőhellyel is rendelkező Vállaj az egyik zászlóshajója volt 2020-ig a honosításnak, az elmúlt években több mint tízezer Romániában élő magyar nemzetiségű lakos mondta el ebben a kisközségben az esküt.

– A pandémia miatt nem rendezhettünk tavaly eskütételi ünnepségeket, pedig továbbra is nagy igény van rá, jelenleg 800-1000 személy vár arra, hogy nálunk kaphassa meg a magyar állampolgárságot – mondta el lapunknak Vilmos István, Vállaj polgármestere, aki az ünnepségek szervezője és egyben az okiratok személyes átadásának a felelőse.

Bevétel – állattenyésztésből

– A járvány miatt nem rendezhettük meg az elmúlt évben a hagyományos közösségi rendezvényeket sem, gondolok a Strudlifesztiválra, a sváb bálra, s nem emlékezhettünk meg közösen a málenkij robotra elhurcolt emberekről sem. Ezekre a rendezvényeinkre sokan jöttek át a határ túloldaláról is, sajnálom, hogy a vírus visszavetette a magyar–magyar kapcsolatokat is.

Vilmos István
Fotó: Dodó Ferenc

– A járvány ellenére a megkezdett pályázataink tovább folytatódtak 2020-ban is, sőt volt olyan, amit be is fejeztünk. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében befejeztük a belterületi csapadékvíz-elvezetési rendszer építését és felújítását, míg egy mezőgazdasági projekt keretében külterületi utakat újítottunk fel – magyarázta a település vezetője.

– Tovább folytatódott tavaly a közmunkaprogram. Az önkormányzat rendelkezik külterületi szántófölddel és belterületi veteményessel, valamint foglalkozunk állattenyésztéssel is. Tavaly 55-60 sertést neveltünk. Az állatok értékesítése az önkormányzatnak saját bevételi forrást jelent, s ez a jövedelem jelentősen segíti a gazdálkodásunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában