KMSME

2021.03.02. 07:00

Nyomkövetés mesterfokon

A nyíregyházi mentőkutyások egy újabb gyakorlaton tréningeztek négylábú társaikkal.

VNA

Fotó: Máté János

Egy mentőkutyának folyamatos tréningekre van szüksége ahhoz, hogy mindig készen álljon a bevetésre – így a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai a közelmúltban Alsónémedire látogattak, ahol két másik szervezettel, a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesülettel és a Mantrailing Akadémia Alapítvánnyal vettek részt egy mantrailinges gyakorlaton.

Arról, hogy miért volt szükség erre a tréningre, dr. Papp István, a KMSME egyik orvosa mesélt lapunknak, aki Ikonnal, a mentőkutya-kiképzés alatt álló erdélyi kopóval vett részt a mantrailing képzésen. Mint elmondta: a mentőkutyák kiképzésnek több különböző változata létezik. A romon kereső ebek a gazdi követése nélkül keresnek olyan embereket, akiket nem látnak, vagy eszméletlenek, ezért nem mozognak. A területkereső kutyák szintén úgynevezett inaktív személyek után kutatnak – csak a földön fekvőket, mozdulatlanokat jelzik, a körülöttük mozgó, szintén a keresésben segédkezőket nem.

Több módszer létezik

– A mantrailing módszer alkalmazásakor megmutatjuk a kutyának az eltűnt személy szagmintáját, így egy konkrét embert keres – mondta el dr. Papp István.

– A mentőkutyák a rendőrkutyák technikája között az a különbség, hogy a nyomozó eb lépésről lépésre követi a keresett személyt, és figyeli a földön, ahogy megtörnek a kipárolgások. Egy mantrailinges eb munkája jobban hasonlít egy vadászó farkas nyomkövetéséhez.

Dr. Papp István, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület egyik orvosa kutyájával, Ikonnal
Fotó: Máté János

Ha például elmegyünk egy villanypózna mellett, a szagmolekuláink azon is lerakódnak, melyet egy utánunk mantrailing módszerrel kutató kutya könnyen felismer. „Hullámvonalban” követik a keresett személyt: mennek, amerre érzik az illatot, ha pedig az megszakad, akkor visszatérnek egy korábbi ponthoz, és újra nekivágnak.

– Ennek a technikának köszönhetőn egy jól képzett eb forgalmas városi környezetben, illetve hosszú órákkal vagy akár egy-két nappal az eltűnés után is nagy eséllyel tudja követni a nyomokat – ismertette dr. Papp István.

– Ezt a módszert alkalmaztuk akkor is, amikor január végén egy nyíregyházi diáklányt kerestünk, és egy mantrailinges kutyánk a Sóstói-erdő irányába vezetett minket. Az eltűnt szerencsére épségben előkerült, végül egy barátnőjétől jelentkezett, de valóban járt az erdős terület közelében. Az ország számos pontján egyre több mentőcsoport alkalmazza ezt a módszert az eltűnt személyek keresésében.

Sportnak is kiváló

– Azonkívül, hogy a módszert a rendőrség és a mentőcsapatok alkalmazzák, a mantrailing egy kiváló kutyás sport, amit jó szívvel ajánlok minden ebtulajdonosnak. Egy családi vagy hobbikutyának is kiváló agytorna, a gazdinak pedig jó hatással van az erőnlétére. Plusz előny, hogy fizikai mellett szellemi kihívást is jelent az állatnak, ami a mindennapos mozgás és futkározás mellett nagyon fontos házi kedvenceinknek – tette hozzá.

– Bármilyen fajta kutyával bátran vállalkozhatunk erre a sportra. A nagyon pisze orrú, buldog és bokszer típusokat könnyebben kimeríti, jobban igénybe veszi ez a technika, de hobbiszinten akármelyik ebnek kellemes kihívást jelent a gyakorlása. Persze vannak olyan fajták, melyet itt is kiemelkednek: a kifejezetten erre a célra kitenyésztett angol és hannoveri vérebek, illetve a kopók. Magam is éppen ezért választottam egy erdélyi kopót – gyönyörű kutya, és bár első kedvencnek nem ajánlom, mert kell hozzá egy kis tapasztalat, elmondhatom, hogy nagy élmény egy ilyen kutyával együtt élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában