Férfiak fókuszban: Kovács Gábor

2021.03.26. 07:00

Összefogással fejlesztik Nagydobost

Kovács Gábor polgármester azért dolgozik és küzd, hogy Nagydobos virágzó és élhető település legyen, s a hagyományok ápolása mellett megfeleljen a mai modern kor és környezet kihívásainak is.

– Nagyon szerencsés vagyok, hogy a családom, a munkatársaim, barátaim, a nagydobosi polgárok támogatását magam mögött tudhatom, mert ez visz engem mindig előre.

A Kelet-Magyarország folyamatosan tárja az olvasói, hírportálján, a Szabolcs Online oldalain keresztül pedig az egész ország s világ elé Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait, az itt élők szívós, kitartó munkáját. Mindig nagy örömmel számolunk be azokról az eredményekről, teljesítményekről, amelyekben az egyén sikere a közösséget is erősíti, és öregbíti szűkebb hazánk hírnevét. Ezt tükrözi a legutóbbi magazinunk is, amely „Férfiak fókuszban” címmel jelent meg. Megyénkben élő, vagy itt született és eltéphetetlen gyökerekkel ide, hozzánk kötődő férfiak pillantottak vissza pályafutásuk eddigi főbb mozzanataira. Közösen értékeltük az elmúlt időszak nagy kihívásait, és kerestük együtt a siker receptjét, ami másoknak is követhető példával szolgálhat a problémák megoldásához. Az ugyanis egyértelműen kitűnik: sikeres emberek portréi köszönnek vissza az írásokból. Győződjön meg erről Ön is!

– Édesanyám gyógypedagógus, sokáig én is pedagógus pályára készültem, és hosszú időn át dolgoztam is felnőttképzésben. Nagydoboson jártam általános iskolába, még zongora órára is jártam Vásárosnaményban. Akkor nem szerettem, de mos már nem bánom, mert nagyon szeretek leülni a lányommal zenélni. A sport mindig is fontos helyet foglalt el az életemben, sosem tudtam elszakadni tőle, főiskolán kézilabdáztam, ezt követően több mint 10 évig futballoztam, és még ma is előfordul, hogy beszállok teremfoci mérkőzésekbe.

Hogyan került a polgármesteri székbe?

– Egy felkérésnek tettem eleget, melyért a mai napig hálás vagyok. Amikor 2012-ben Nagydobos elég nagy gondba került, a helyi Fidesz csoport bennem látott annyi potenciált, hogy ki tudnám vezetni ebből a helyzetből a települést. Egy hét gondolkodási idő után már biztos voltam benne, hogy ez az én utam, tudok tenni annyit Nagydobosért, amivel kijuthat a mély szakadékból, sőt, fejlődésnek is indulhat, így 2012 decemberében lettem polgármester.

Milyen tervekkel vágott bele a munkába?

– Az elképzelésem az volt (és a mai napig is az), hogy először infrastrukturálisan rakjuk rendbe a települést, hogy élhetőbb legyen. Azóta új orvosi rendelőnk és új polgármesteri hivatalunk lett. Fiatal orvos, fogorvos, védőnői szolgálat van a településen. Az általános iskola felújítása tervben van, a bölcsőde építése is már tervezési szakaszban van. Újraindítottuk 2013-ban a Nagydobosi Sütőtök Fesztivált, sajnos tavaly a járvány miatt nem rendezhettük meg, de nem adjuk fel, szeretnénk átgondolva újra megrendezni, ahogy a pandémia és az anyagi lehetőségeink engedik.

– Jelenleg is öt projektünk fut a településen. Arra büszke vagyok, hogy szépen lassan a település minden középülete megújul. Mellette sikerült egy sportegyesületet is felépíteni sokak segítségével, ahol jelenleg 11 csapatunk van, bennük pedig nagyrészt hátrányos helyzetű gyerekek játszanak. Nagyon jó azt az örömöt az arcukon látni, amikor olyan helyekre jutnak el, ahol még nem jártak, és vannak köztük olyan tehetséges fiatalok is, akiknek ez jelentheti a kiugrást egy jobb életbe.

– Polgármesteri feladatomnak tekintem, hogy a településen lévő önszerveződő közösségeket a tőlem telhető legnagyobb mértékben támogassam. A civil szervezetek és az egyházak is nagy hittel és bizalommal szolgálják a település fejlődését, több rendezvényt is szerveznek, remek ötleteik vannak. Az Élhetőbb Nagydobosért Egyesület olyan emberekből áll, akik tenni akarnak a településért.

– A Perényi család épített és kulturális örökségét igyekszik ápolni a Perényi Egyesület, hiszen az ő birtokukban volt 700 évig Nagydobos. Felemelő érzés volt, amikor dr. Perényi János nagykövet úr családjával együtt részt vett az egyik, már hagyománnyá vált november 1-jei megemlékezésünkön. A hősi halottaink mellett a Perényi család előtt tisztelgünk ilyenkor. Nagy vágyam, hogy létrehozzunk egy nemzetközi Perényi útvonalat azon településeket bevonva, amelyek régen a Perényi családhoz tartoztak hazánkban, Erdélyben, Kárpátalján és a Felvidéken.

– Hiszen a történelem, a gyökerek mindenki számára nagyon fontosak. Idén szeretnénk tartani erről egy konferenciát is, polgármesterek, országgyűlési képviselők részvételével. Nagy öröm, hogy a megyei közgyűlés is támogat minket ebben. Legnagyobb eredményemnek azt érezném, ha a jelenleg üresen álló nagydobosi Perényi Kastély is megújulhatna, ha be tudnánk integrálni a község és a közösség életébe. Szeretném élettel megtölteni a teret, és elérni, hogy a megyénkbe érkező turisták úticéljai között szerepeljen Nagydobos.

Hogyan birkózik meg a napi feladatokkal?

– Azt tapasztalom, hogy a jóban nagyon sok barát van, de amikor fájdalmas döntéseket kell meghozni, akkor már kevesebb. Sokszor nem egyszerű, de muszáj. Mert ha mindenki döntésképtelen lenne, nem jutnánk sehová. Ezt nagyon sokan nem látják át.

– Azt gondolják, hogy a polgármester azt csinál, amit akar, pedig épp a polgármester az, aki a legkevésbé csinálhatja sokszor azt, amit szeretne a településen. Gyermekkorom kedvenc képregényében mondta az egyik szereplő: „a nagyobb erő nagyobb felelősséggel jár.”

– Nem lehet mindenkinek jót tenni, nincs olyan döntés, mely mindenki számára egyformán kedvező, de arra kell törekedni, hogy a közösségnek a lehető legjobb legyen. Mindig próbálom több szemszögből is vizsgálni a helyzetet. Amit fontosnak tartok, és ezt hangoztatom a képviselő-testületnek is, hogy tegyenek javaslatokat, mert úgy lehetünk hatékonyak, úgy hozhatunk jó döntéseket, ha mindenki elmondhatja a véleményét.

– A hivatalban a munkatársaim is bármikor odajöhetnek hozzám, szívesen meghallgatom a problémájukat vagy javaslatukat, a tőlem telhető legjobb módon próbálok segíteni. Azt gondolom, hogy egy igen jó kis csapattal dolgozok együtt.

– Nem csupán azt szeretnénk, hogy fennmaradjon településünk a következő generációknak, hanem meg is akarjuk mutatni, hogy egy kis összefogással jelentős fejlődésre is képesek vagyunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában