koronavírus

2021.03.03. 11:30

Rendkívüli szünet, távoktatás – még mindig a vírus írja az iskolák napirendjét

Az iskolák az elmúlt évben megszokták, hogy a járvány sokszor felülírja a terveiket.

MJ, VNA

Fotó: Dodó Ferenc

A koronavírus-járvány az oktatásra is rányomta a bélyegét: a középiskolákban novembertől digitális tanrendre tértek át, és bár az általános iskolákba bejárhatnak a gyerekek, a mindennapokat átalakították a higiénés szabályok. Az elővigyázatosság ellenére sajnos kivédhetetlen, hogy néha egy-egy tanár vagy diák megfertőződjön, ilyenkor osztályok kerülhetnek karanténba, rendkívüli tanszünetet rendelhetnek el.

A járványügyi adatok napról napra emelkednek, az operatív törzsnek az oktatási intézmények működésének változtatásán is gondolkodnia kell – Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn elmondta: mérlegelik, ki kell-e terjeszteni a digitális tanrendet az alsó tagozatosokra is.

Folyamatosan értékelik az adatokat, és nem zárható ki, hogy szükség lesz további korlátozó intézkedésekre.

Megyei intézményeket kérdeztünk arról, hogyan birkóznak meg a helyzettel.

Szigorú szabályok

– Szerencsére intézményünkben jelenleg egyetlen diák vagy tanár sem fertőzött – mondta el kérdésünkre Dubász Éva, a Nagykállói Általános Iskola intézményvezetője.

– Január végén kellett elrendelnünk egy egyhetes rendkívüli szünetet, de azóta sikerült kivédenünk a betegséget, és reméljük, hogy ez a jövőben is így marad. Az Oktatási Hivatal rendelkezése szerint jelenleg is betartunk minden szabályt, amely a járvány terjedését igyekszik megállítani. A gyerekeket továbbra is minden reggel lázméréssel várjuk, kiemelt figyelmet fordítunk a felületfertőtlenítésre és a biztonságos távolságtartásra, a közösségi terekben pedig kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése.

– Egy általános iskolában arra is gondolnunk kell, hogy amikor a legkisebb diákjainkat elkísérik a szülők reggel, vagy éppen értük jönnek a tanítás után, ne legyen tömeg, csoportosulás. Éppen ezért amíg tart a járványhelyzet, a hozzátartozók nem jöhetnek be az épületbe: reggel a bejáratig kísérhetik, délután pedig ott vehetik át a gyerekeket – tette hozzá.

Mindenre felkészültek

– Egy osztályunk van karanténban, mivel egy tanuló Covid-tesztje pozitív lett – mondta el lapunknak Rácz Tiborné, a nyírbátori Bá­thory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium intézményvezetője. – Ilyenkor a hatályos eljárás szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ küldi karanténba az érintetteket, az Oktatási Hivatal pedig digitális tanrendet rendel el. Erre az osztályra kellett a napokban folyamatosan odafigyelnünk. Az érettségizőink kis csoportokban, egymást váltva látogatják az órákat. Más csoportok esetében is lenne igény erre, de arra kértük a kollégákat, hogy amíg nem látjuk, hogyan alakul a helyzet március 16-áig, szorítsák vissza a kontaktórák számát, és ne hívják be a gyerekeket. Ehhez magyarázatul csak annyit, hogy bár a középiskolások automatikusan digitális tanrendben dolgoznak, a 11-es, fakultáción részt vevő diákokat és a 12. osztályosokat igyekeztünk kontaktórákkal is segíteni. A 10. osztályosoknál is volt erre példa, 5-6 fős kis csoportokban ők is be-bejártak, de az ilyen kivételekről most le kell mondanunk, kizárólag az érettségizőket engedjük az iskola falai közé, őket is kis csoportban és elkülönítetten. Igyekszünk nagyon vigyázni, mert azt látjuk, hogy Nyírbátorban megemelkedett a fertőzöttek száma.

– A jövőre vonatkozóan nem bocsátkoznék találgatásokba, mi is figyeljük a híreket, várjuk az új információkat. Az elmúlt évben megszoktuk, hogy a járvány sokszor felülírja a terveinket, és igyekszünk igazodni az országos intézkedésekhez. Ha ilyen váratlan helyzet adódik, mint az említett alsós osztálynál történt, azonnal életbe lép a digitális tanrendünk, nem vagyunk felkészületlenek – reagált megkeresésünkre Rácz Tiborné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában