Gelénes

2021.03.23. 14:32

Új óvoda lesz az iskolából

A legtöbben nyílászárókra és háztartási gépekre pályáznak az önkormányzatnál.

MJ

20210319 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Fülöp Károly Gelénes polgármestere.

Fotó: Dodó Ferenc

Sok energiáját elvitte tavaly, ahogy már az idén is a vírushelyzet a gelénesi önkormányzatnak, hiszen ügyelniük kellett a védekezésre, az emberek rendszeres tájékoztatására – tudtuk meg Fülöp Károlytól, a mindössze 600 lelkes falu polgármesterétől. Emiatt olyan közkedvelt közösségi programjaik maradtak el, mint a falunap, az idősek napja vagy a Mikulás-napi barangoló.

– Mivel nem látjuk előre a jövőt, egyelőre leállt a rendezvényszervezés, bizonytalanra lapot nem húzunk – magyarázta a faluvezető. Ezzel együtt a tavalyi beruházások jó lendületet vettek, sikerült lezárniuk egy 60 milliós projektet, amiből külterületi utakat tettek járhatóvá, és a Magyar Falu Program négy pályázata is beérett. – Megcsináltattunk egy belterületi utat közel 12,5 millió forintból, 6,3 millióból közterület-karbantartó gépeket vásároltunk, 21 millióból belülről megszépült az orvosi rendelőnk és még eszközökre is jutott. A legnagyobb projektünk 50 milliós, a régi iskolánkat akarjuk átalakítani óvodává – hallhattuk.

Ellesték a kormánytól

Fülöp Károly nagyon büszke az önkormányzat egy saját pályázati csomagjára, amit a szociális keretükből finanszíroznak már hat esztendeje. Egy népszerű energetikai pályázatról van szó, épület hőszigetelésére, ajtó, ablak és háztartási gép cseréjére pályázhatnak a lakosok a jövedelmi helyzetüktől függően. A tehetősebbek a költségek 40 százalékát, a rászorultabbak 60 százalékát kaphatják vissza.

– Itt a határ mellett sokaknak még internetelérésük sincs, így pályázni is nehezebben tudnak. Lestem a kormánytól, és a képviselő-testülettel kialakítottuk ezt a lehetőséget. Volt év, amikor 4 milliósra is rúgott az igény. Iskolalátogatási kedvezményt ugyancsak adunk, de csak a fele jár 60 igazolatlan óra esetén, 100 óra után pedig semmi. Terveink is vannak: szeretnénk pályázni egy színpaddal, futópályával, kondiparkkal ellátott közösségi színtérre, a telket már megvettük. Vásárolnánk egy régi stílusú házat, amiben múzeumot rendeznénk be, de a legjobban a szennyvízcsatorna-programnak örülnénk – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában