Szavalóverseny

2021.04.17. 10:30

A legendás igazgatóra is emlékeztek

Két nyíregyházi diák is bekerült a díjazottak közé.

JG

Megemlékeztek dr. Bánszki Istvánról

Forrás: Pusztai Sándor

Fotó:

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban tartották meg pénteken „Az Úr érkezése” Országos Ökumenikus Szavalóverseny eredményhirdetését, melynek keretein belül megemlékeztek az intézmény napokban elhunyt egykori igazgatójáról, dr. Bánszki Istvánról is.

Csodálatos párhuzam

– A gimnázium legendás alakja volt dr. Bánszki István – tudtuk meg Babicz Gyöngyi Ilonától, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatójától. – Csodálatos párhuzam jellemezte az életét. 1948-ban érettségizett az evangélikus gimnáziumban, akkor, amikor az intézményt államosították. 1992-ben, amikor az épület visszakerült az evangélikus egyházhoz, őt kérték fel, hogy újra keltse életre a gimnáziumot. Őt nevezték ki első igazgatónak, ezt a feladatát nyugdíjba vonulásáig, 1999-ig látta el.

Az igazgatónő elmondta: dr. Bánszki István világéletében elkötelezettje volt az irodalomnak, a kultúrának.

– 1987-ben megalapította a Bessenyei Társaságot. 1990-ben hívta életre a Bessenyei-­szavalóversenyt elsősorban a megyében élő és tanuló középiskolások és főiskolások számára, majd a gimnázium újraalapítása után „Az Úr érkezése” Országos Ökumenikus Szavalóversenyt, amelyet most rendezünk meg huszonötödik alkalommal. Tavaly sajnos, a hirtelen jött járványhelyzet miatt elmaradt, az idén azonban újra meghirdettük, ezúttal online formában.

Tíz elkötelezett fiatal

Az idei felhívásra tíz középiskolás jelentkezett. Volt olyan diák, aki nem egyházi iskolába jár.

Mindenki két videóval szerepelhetett. Az egyiken egy Jánosy István költő által írt verset, a másikon egy protestáns poéta költeményét kellett elszavalni. Különdíjat is adott a zsűri egy, a nyíregyházi Kölcsey-gimnáziumba járó tanulónak, a közönségdíjról pedig a versenyt meghirdető iskola tanárai és diákjai dönthettek.

A második helyezett ezúttal a Biriben élő Herczku Máté, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulója lett.

– Már Biriben is előtört belőlem a szereplési vágy, másodikos korom óta veszek részt mesemondó, prózamondó és szavalóversenyeken – mondta el Herczku Máté. – Jánosy István Kérdés-felelet versét azért választottam, mert Jézus keresztútjáról szól, Gyóni Géza Szerelem című alkotása azért áll közel hozzám, mert érzelmes alkat vagyok.

Eredmények

1. Antalicz Zalán

2. Herczku Máté

3. Kecskeméti Lilla

Különdíj: Martin Péter

Közönségdíj: Hornyák Lili

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában