rácsok mögött

2021.04.21. 07:50

A saját telefon letétbe kerül

Ha a fogvatartott kérelmezi, a büntetés-végrehajtási intézet biztosít neki mobiltelefont.

TG

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy rablás miatt elítélt férfi egy fővárosi börtönben töltötte a büntetését, és egy eddig ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonokkal különböző személyeket hívott fel – számoltunk be az esetről. A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a fogvatartott bírósági végrehajtónak adta ki magát és álnéven mutatkozott be a telefonban, majd azzal fenyegette meg a sértetteket, hogy ha egy órán belül átutalással nem fizetik ki a tartozásukat, rendőrségi támogatással ingóságokat foglalnak le a lakásukban.

Az esettel kapcsolatosan arra voltunk kíváncsiak, milyen telefonhasználati szabályok vonatkoznak a fogvatartottakra, kérdéseinket pedig elküldtük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Kommunikációs Főosztályának.

Befogadási eljárás

Válaszukból kiderül: a börtön falain belül elkövetett telefonos csalásokat a fogvatartottak tiltott módon bejuttatott készülékkel követik el.

– A hazai büntetés-végrehajtási (bv) intézetekbe tapasztalataink szerint a leggyakrabban mobiltelefont próbálnak bejuttatni. Általánosságban elmondható, hogy a bv-dolgozók erőfeszítéseinek és a szigorú biztonsági protokolloknak köszönhetően a tiltott tárgyak a legtöbb esetben nem jutnak el a fogvatartottakhoz, néhány esetben mégis előfordul, hogy az elítéltek birtokába kerülnek, és csak ezután találják meg azokat a munkatársaink. Ilyenkor vizsgálat és fegyelmi eljárás indul az érintett fogvatartott ellen. A büntetés-végrehajtás által biztosított telefonkészülékek beszélgetéseit nem rögzítik, azonban jogszabályi felhatalmazás alapján a telefonbeszélgetésekbe – a jogi képviselővel folytatott megbeszélések kivételével – kollégáink szúrópróbaszerűen belehallgathatnak.

– Ha egy fogvatartott megkezdi jogerős büntetését, és a bevonuláskor mobiltelefont visz magával, azt az úgynevezett befogadási eljárás során, jegyzőkönyv felvétele mellett elveszik tőle, majd személyes letétjébe kerül – tájékoztatta lapunkat a kommunikációs főosztály.

– A szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás alatt a börtönbe zárt személyek számára rendkívüli jelentőséggel bír a kapcsolattartás a külvilággal. A hatályos szabályozás szerint a jogerősen elítélt és letartóztatott fogvatartottak egyaránt használhatnak mobiltelefont: ha kérelmezik, ezt a büntetés-végrehajtási intézet biztosítja nekik. A fogvatartotti mobiltelefonnal csak kimenő hívásokat lehet kezdeményezni, internetezésre, kép rögzítésére, illetve szöveges üzenetek küldésére-fogadására a készülék nem alkalmas. A mobiltelefon úgy van beállítva, hogy csak azokat a kapcsolattartókat lehet vele hívni, akiket előzetesen a számítógépes nyilvántartásban rögzítettek.

Rezsimbe sorolják

A befogadási eljárás során a differenciált büntetés-végrehajtási szabályok alapján végrehajtási fokozattól (fegyház, börtön, fogház, letartóztatott) függően enyhébb, általános vagy szigorú rezsimbe kerül a fogvatartott. A bv.gov.hu oldalon található tájékoztatóból kiderül: egy fogházban enyhébb rezsimbe sorolt elítélt hetvenöt, míg egy fegyházban a szigorúbb rezsimbe sorolt fogvatartott tíz percet telefonálhat hetente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában