Szorgalmatos

2021.04.13. 14:07

A szülők döntése: legyen az egyházé a szorgalmatosi iskola

Ha a minisztériumi és a tankerületi jóváhagyás is megérkezik, akkor 2021 szeptemberétől a református egyház működteti majd Szorgalmatoson a napjainkban Deák Ferenc nevét viselő általános iskolát.

MML

Több településről járnak ide diákok | Fotó: M. Magyar László

– Pár hónapja vetődött fel az ötlet, hogy mi lenne, ha az eddig is magas színvonalon végzett oktatás még teljesebb és eredményesebb lenne a református egyház közreműködésével.

Láttuk a nyíregyházi református iskola működését, s ez megerősített bennünket a gondolat helyességében.

– Az oktatási intézményben a diákok többsége eddig is járt református hittanórára, vagyis nem idegen és ismeretlen számukra az egyház – tájékoztatta szerkesztőségünket Fülöp Adrián, Szorgalmatos polgármestere.

Egyeztetésre várnak a részletek

– Természetesen egy ilyen döntést alaposan elő kell készíteni. Az önkormányzat először online formában tájékoztatta a pedagógusokat és a szülőket a fenntartó megváltozásának a lehetőségéről, aztán kikértük minden érintett véleményét is. Végül személyesen kellett szavazniuk a felnőtteknek, s a szülők 66 százaléka jóváhagyta, hogy az új tanévtől református fenntartású legyen az oktatási intézmény.

A magas színvonalú oktatás és a kis iskola családi légköre eddig is vonzotta a térségben élő diákokat, hiszen többek között Tiszalökről, Tiszavasváriból, Tiszadadáról és Tiszaeszlárról is járnak ide tanulni gyermekek.

– A fiatalokat eddig az önkormányzat által finanszírozott iskolabusz szállította. A fenntartóváltásról a református egyházzal is egyeztettünk, örömmel fogadták a kezdeményezést. Természetesen még nagyon sok részletet kell tisztáznunk az oktató-nevelő munkával kapcsolatban, hogy az új tanév szeptemberben zökkenőmentesen kezdődhessen el – mondta megyénk legifjabb településének vezetője.

Aktív a gyülekezeti élet

Érdeklődésünkre dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese a következőket mondta el a szorgalmatosi iskolával kapcsolatban: – Nyitottak vagyunk a kezdeményezésre, örömmel vettük a megkeresést, hiszen Szorgalmatoson aktív a református gyülekezeti élet. Ebben nagy szerepe van az ott dolgozó, jól felkészült lelkész házaspárnak, Szvoren Attilának és Szvoren-Zabolai Enikőnek. Azt gondolom, hogy az oktatási intézmény fenntartása egyházunk részéről bizonyítéka lesz annak, hogy minőségben tudunk hozzátenni az egyébként jó tanári karral rendelkező iskola oktató-nevelő munkájához.

Szerencsésen összetalálkozott a faluvezetés elképzelése, a szülői szándék, a pedagógusok jóindulata az egyházunk nyitottságával, s ez az együttműködés remélhetőleg sikeres lesz

– tette hozzá az esperes.

Több településről járnak ide diákok | Fotó: M. Magyar László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában