Mindenki várta már a nyitást

2021.04.08. 11:30

„Az emberek megértőek... Tudják, mindez értük történik”

Újra fogadhatják a vendégeiket a szolgáltatók is.

JG

Volt olyan üzlethelyiség, ami előtt kellett kicsit várakozni a bejutásra

Fotó: Pusztai Sándor

Tulajdonképpen csak egy hónap telt el azóta, hogy a koronavírus miatt további szigorításokat rendeltek el, de ez a szerda, amikor egy kicsit nyitott az ország, nagyobb jelentőséggel bír.

Nincs Magyarországon és a világon olyan ember, aki ne szeretné, ha a több millió ember életét követelő koronavírus-járvány már a múlté lenne. A nyitás napja azt is jelzi, a harmadik hullám talán már a vége felé tart, egyre többen beoltatták magukat, ezzel védve mások egészségét is.

Április 7-étől megtehetjük az első lépéseket a nyitás felé. Kitolták a kijárási tilalom kezdetét, új szabályok vonatkoznak az üzletekre, tíz négyzetméterenként csak egy ember tartózkodhat a boltokban, és újra folytathatják a működésüket a szolgáltatók. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire sikerült betartani az első nap délelőttjén az új szabályokat, és arról is érdeklődtünk, a szolgáltatók milyen óvintézkedéssel fogadják a hozzájuk betérőket. A tapasztalat szerint bizakodóak és óvatosak vagyunk.

A Korzó Spar szupermarketében a vagyonőrnek szerdán reggel sok volt a dolga.

– Minden vevőnek kötelező kosarat vinni magával – mondta Süveg Mihály. – Ha valakik összetartoznak, akkor személyenként, mert csak így lehet ellenőrizni, hány vásárló tartózkodik egyszerre az üzlet területén.

Mint megtudtuk, ebben a boltban egy időben 103 ember lehet a személyzeten kívül. A reggeli órákban nem volt hatalmas a forgalom, senki sem várakozott az előtérben bejutásra várva. A dolgozók szerint ez megfelel ennek az időszaknak, de délután sem nagyobb a tömeg, így valószínű, hogy a csúcsidőszakban sem fognak sorok kígyózni az üzlet előtt.

– Az emberek megértőek, tudják, ezeket a szabályokat egyrészt nem mi hoztuk, csak betartatjuk, másrészt azzal is tisztában vannak, mindez értük történik – tette még hozzá a vagyonőr.

Felkészültek

A belvárosi Hedge Hair Professional Barber üzletében hatalmas volt a sürgés-forgás. A srácok jókedvűek és mosolygósak, már egy hónapja erre a napra várnak.

– Pörgős életet élünk, és ez a munkánkra is igaz – árulta el érdeklődésünkre Berényi Barnabás üzletvezető. – Az elmúlt időszakban a tétlenség volt számunkra a legrosszabb, hiszen szeretünk dolgozni. Nagyon sajnáltuk, hogy vissza kellett mondanunk ­márciusban az időpontfoglalásokat, és az is rossz érzés volt, hogy nem tudtuk, mikortól fogadhatunk újra vendégeket. Kedden délután hallottuk a hírt, hogy szerdától nyithatunk. Azonnal összeverbuváltuk a csapatot, nekikezdtünk otthon lefertőtleníteni az eszközeinket. Reggel kilenctől szoktunk nyitva tartani, de szerdán kivételesen ezt az időpontot eltoltuk egy órával, mert itt az üzletben is ki kellett takarítani és fertőtleníteni. A vendégek is visszatértek, csörögtek a telefonok, így lesz munkánk bőven, ami ránk is fér, hiszen a leállás alatt is voltak kiadásaink.

Kicsi a kockázat

Kósa Anett egy szépségszalonban dolgozik.

– Nagyon hiányzott már az újranyitás, mert nekem a munkám a hobbim is, ezen felül egy éve már be kellett zárnunk, és most is egy hónapra. Bevételeink nem voltak, kifizetnivalóink viszont igen.

A nyíregyházi kozmetikus elmondta, meg tudnak felelni annak a szabálynak, hogy tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodjon a szalonban.

– Nagy a helyiség, és egyszerre csak egy emberrel foglalkozunk, így rajtam és a kolléganőmön kívül mindössze ketten lehetnek bent. Csak és kizárólag előre bejelentkezőket fogadunk, ráadásul óriási figyelmet fordítunk a higiéniára. Minden vendég előtt és után fertőtlenítjük a székeket, az eszközeinket, a vendégpapucsokat, és beavatkozás előtt a kezelt bőrfelületeket, így emiatt nálunk talán a legkisebb a fertőzés kockázata, de ez számunkra akkor is kötelező, ha nincs járvány. A hozzánk járók is fegyelmezettek, ha megbetegednek, lemondják az időpontot.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában