Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.13. 14:00

Az ugatásért golyó jár?

A megyei állatvédő szervezet a mentett kutyák közel negyven százalékánál talál légpuskasérülést.

VNA

Vannak, akik légpuskát ragadnak, ha zavarja őket a szomszéd kutyája | Illusztráció: Pixabay

Mint ahogyan azt lapunkban korábban megírtuk: az elmúlt időszakban több, megyénkben történt állatkínzás története is bejárta az országot. Egy sényői család kutyáját a saját kertjében lőtték le, egy Jármiban élő fiatal pedig a közösségi oldalára töltött fel egy videót, amelyben társai nevetésétől kísérve egy macskával „kosárlabdázik”, messzire elhajítva az állatot.

A hasonló erőszakos cselekedetek lehetséges okairól és gyakoriságáról Pompár Ágnessel, a PCAS Állatvédő Egyesület alelnökével beszélgettünk.

Erőszak bosszúból

– Sajnos az állatkínzás közel sem annyira ritka, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Munkánk során nagyon gyakran mentünk sebesült és beteg állatokat, melyek a tulajdonos hanyagsága vagy szándékos bántalmazás során szereztek komoly, bizonyos esetekben halálos sérüléseket – emelte ki Pompár Ágnes.

– Nagyon gyakori, hogy a rossz szomszédi viszonynak egy házi kedvenc issza meg a levét: az egyik fél úgy akar bosszút állni vélt vagy valós sérelmeiért, hogy kárt tesz a másik állataiban. Ilyenkor előkerülhet a már említett légpuska vagy akár különböző mérgek is, a végeredmény ugyanaz: egy ártatlan kutya vagy macska szenvedése, halála.

– Gyakran az elkövetőnek nem egy másik emberrel van problémája, hanem konkrétan egy közelben tartott kutya zavarja: például, ha túl sokat ugat – fűzte hozzá az állatvédő.

Vannak, akik légpuskát ragadnak, ha zavarja őket a szomszéd kutyája | Illusztráció: Pixabay

– Elkeserítő, hogy vannak, akik egy ilyen helyzetben is abban látják a megoldást, hogy elveszik az állat életét. Ha kertes házas övezetben lakunk, számolnunk kell azzal, hogy szinte mindegyik háztartásban vannak kis kedvencek, és nem élhetünk egy olyan búra alatt, mely kizár minden zavaró körülményt. Sokan azt sem veszik figyelembe, hogy a sok ugatásról korántsem biztos, hogy az állat tehet: valamilyen szorongás, félelem is állhat a háttérben, melyet feloldva valószínűleg megoldódna a probléma.

Szögek a szalámiban

Pompár Ágnes arról is beszélt, hogy a kifejezetten „szomszéd kutyák” ellen irányuló erőszak mellett előfordulhat olyan is, melynél az elkövetőnek tulajdonképpen mindegy, melyik állatban okoz kárt – a lényeg az, hogy árthasson. Már több alkalommal találtak az ország különböző pontjain a gazdik és az állatvédő szervezetek kutyafuttatóknál szétdobált, szögekkel átszúrt szalámidarabokat, melyeket ha az állatok elfogyasztanak, nagyon súlyos belső sérüléseket szenvedhetnek, sőt: a veszélyes „csemege” az állat halálát is okozhatja.

– Több olyan esetünk is volt már, amikor az állatorvosi vizsgálat után egyértelműen kiderült: a kutyát nem véletlenül érte a találat, közvetlen közelről lőtték le. A mentett állataink közel 40 százalékáról derült ki, hogy korábban légpuskalövedékektől szerzett sérülést – mesélte az állatmentő.

– Egyszer egy mindössze hat hónapos kölyökkutyát vittünk állatorvoshoz, mert elütötték, és a röntgenfelvételek már ennél az egészen fiatal ebnél kimutatták a mellkasba és a hasfalba fúródott golyókat.

Emberi hanyagság

Azt gondolhatnánk, hogy aki házi kedvencet tart, azért teszi, mert szereti az állatokat – az általános tapasztalat azonban nem mindig egyezik ezzel a gondolattal. A PCAS számos alkalommal vett már magához olyan ebeket és macskákat, melyek a gazda gondatlansága miatt kerültek rossz állapotba.

Pompár Ágnes egy napokban történt esetet is elmesélt lapunknak: meg kellett hozniuk azt a nehéz és fájdalmas döntést, hogy beleegyeznek egyik mentett kutyájuk elaltatásába, ugyanis az állat egészségi állapota annyira leromlott, hogy már nem volt esély a gyógyulásra, a fájdalommentes életre. Az eb egy rövid láncra kötve, egy zsebkendőnyi területen, félig lebénulva élt tizenhárom évig – gazda mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában