projekt

2021.04.26. 10:43

Befejeződik a piricsei projekt Kállósemjénben

2018. május elsején Kállósemjénben és másik kilenc településen egy időben elindult egy 3 éven át tartó kezdeményezés az EFOP 1.5.3. -16 – 2017 – 00119 számú projekt, mely egy komplex közösségfejlesztő programként szolgálta a térséget és a kállósemjénieket. A piricsei megnevezést a program a gesztor település – Piricse község miatt kapta.

Forrás: Önkormányzat

A projekt keretében több nagyobb és számos kisebb rendezvény is pl.: Majális, Ki-Mit-Tud, Hagyományőrző nap, Egészségnap, Régi idők karácsonya, és több nyári gyermektábor is megvalósult, de emellett képzések, tréningek és felmérések is készültek Kisebb programok közül sokan igénybevették a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló kézműves klubot, mely 36 hónapon át zajlott Kállósemjénben. Sokak kedvence volt a rendszeres zumbaklub.

Fotó: Önkormányzat

A kállósemjénieket helyben szolgálták ki a következő szakemberek: gyógytornász, beszédkészség fejlesztő, fejlesztő pedagógus, szociális mentor, közösségfejlesztő – és területi szakmai asszisztens. A szakemberek által nyújtott szolgáltatásokat díjtalanul vehették igénybe a helyi lakosok. A helyben elérhető gyógytornász heti rendszerességgel tartott egyéni és csoportos gyógytornát, mely nagy segítség volt azok számára, akiknek mobilitása nem egyszerű. A mentor szakember a családok munkát kereső tagjai számára nyújtott sok segítséget, hiszen a munkához jutás lételeme a stabil családfenntartásnak. A munkáltatók és munkavállalók gyakran a program jelenlétének köszönhetően tudtak összehangolódni. A fejlesztő pedagógus – és beszédkészségfejlesztő szakember a gyermekek készségeinek – és kompetenciáinak fejlesztésében játszottak fontos szerepet.

A programsorozat a teljes lakosságot be tudta csatornázni, hiszen kifejezetten gyermekeknek szóló programelemeket is tartalmazott, de idősebb korcsoportot érintő programjaink is voltak. A közösségi programok szinte minden alkalommal tudták színesíteni a kállósemjéniek életét. A felnőtt korcsoport számára, akik idejük nagy részét munkával töltik, segítség volt az, hogy gyermekek számára stabil, kiszámítható programot tudott biztosítani az önkormányzat a projekt által. A rendezvények több esetben erősítették a helyi gasztronómiai hagyományok átörökítését, gasztro – eltűnt vagy már majdnem elfeledett süteményreceptek, ételféleségek elkészítésének felelevenítésével. Ebben nagyon sokat segített az idősebb korcsoport, akik gyakran hagyományos kemencében készítettek finomságot a fiatalabb generációknak. Letűnt szakmákkal is megismerkedhettünk a program által, például a gyertyaöntéssel.

Fotó: Önkormányzat

A program egyik kiemelkedő kezdeményezése egy Kállósemjénről szóló könyv közeljövőben történő kiadása, a Kállósemjéni Életképek, ami az elmúlt 100 évet foglalja össze. Tartalma kifejezetten helyi interjúk alapján készül, melyek hiteles és érdekes olvasmánnyá teszik majd a könyvet. A bevont szakemberek a településen élő időskorúak mindegyikével beszélgettek, kutattak, adatokat rögzítettek, fotóztak a pontos fogalmazás és tényleírások érdekében. A könyv témái a helyi gazdaságtól, az egykori mesterségeken át, oktatásról, helyi hagyományokról is egyaránt fog szólni. A könyv várható megjelenésének dátuma ez év május – június hónapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában