Nyíregyháza

2021.04.29. 15:30

Befejeződött az Egészségügyi Centrum kialakítása Nyíregyházán

A Tokaji út 1/d. szám alatti Egészségügyi Centrum hamarosan a hajléktalanok 24 órás háziorvosi ellátásának ad helyet.

Fotó: Trifonov Éva

A működéshez szükséges eszközök, bútorok, berendezések is a helyükre kerültek, így május 1-jén megkezdődhet a szolgáltatás. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere és Jászai Menyhért alpolgármester április 29-én helyszíni bejáráson tekintette meg az újonnan kialakított és felszerelt egészségügyi centrumot.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 407.800.000 Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Nyíregyházán – II. ütem” című, TOP-6.6.116-NY1-2017-00001 azonosítószámú pályázat megvalósítására. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában valósul meg.

Ennek keretében a Tokaji út 1/d. szám alatt kialakításra került egy egészségügyi centrum, amely a hajléktalan személyek 168 órás (napi 24 órás) egészségügyi ellátását biztosítja majd, felváltva ezzel a jelenlegi 30 órás ellátást.

Az egészségügyi centrum egyik részlegében háziorvosi szolgáltatáshoz szükséges helyiségek lettek kialakítva, orvosi rendelő, váróterem, fürdető, kötöző, öltöző és raktárak. A másik részlegben a 24 órás szolgáltatás biztosításához szükséges helyiségek, 5 megfigyelő szoba, orvosi és nővér pihenő, nővérpult, teakonyha, betegétkező és raktárhelyiség.

Az épület energetikai felújítása és akadálymentes megközelítése már korábban megvalósult, így jelen beruházás során főleg a belső átalakítási munkálatok folytak – az akadálymentesítés elveit figyelembe véve, továbbá megvalósult az épületrész épületgépészeti, épületvillamossági korszerűsítése is. Az infrastrukturális beruházás mellett a működéshez szükséges eszközök, bútorok, berendezések is beszerzésre kerültek, így május 1-jén indulhat a szolgáltatás.

A kivitelezés költsége (bruttó): 122.805.495 Ft volt és mintegy (bruttó) 11 millió Ft értékben kerültek beszerzésre a működéshez szükséges eszközök, berendezések, bútorok.

Fotó: Trifonov Éva

Dr. Kovács Ferenc a helyszíni szemlén elmondta: – Nyitásra kész az egészségügyi centrum, megérkeztek a bútorok, az orvosi műszerek, berendezések, így május 1-jén megkezdődhet a hajléktalanok 24 órás ellátása.

A 10 ágyas központ teljes infrastruktúrája nagyon színvonalas, minden rendelkezésre áll a betegek gyógyításához, s hogy a hajléktalan embereket is időben és megfelelően tudják kezelni.

– Ez a mostani a pandémiás helyzetben, és közegészségügyileg is kiemelten fontos.

Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója kiemelte:

Az országban nincs példa hasonlóra, amikor az önkormányzat vállalja fel ezt a speciális ellátási formát. Az új egészségügyi centrum egy régóta várt egészségügyi ellátást pótol.

– Ezzel kibővült a háziorvosi alapellátás hajléktalanok részére 0-24 órára, amikor is a megfigyelés mellett, egészségügyi ellátást is tudnak biztosítani a lábadozás időszakában. Azokat a hajléktalan betegeket gyógyítják majd itt, akik kórházi ellátást már nem igényelnek, de nem tudnak hazamenni az otthonukba lábadozni.

Dr. Pajkossy Ottó háziorvos a helyszíni bejáráson elmondta: – A hajléktalanok egészségügyi ellátása nagyon specifikus.

Elsők között vagyunk az országban ezzel a strukturális ellátással. Nem csak a számukra nyújtott egészségügyi ellátás minőségét javítjuk, de leveszünk egy kis terhet a sürgősségi ellátás és a kórház krónikus osztályainak a válláról, és nő az egészségügyi biztonság a közterületeken.

– Az ellátásban a prevenció ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint az utókezelések. Az új egészségügyi centrumban törekszünk a teljes, végleges gyógyulás elérésére, amely a betegnek és az egészségügyi ellátórendszernek is egyaránt érdeke.

A pályázat keretében további két intézmény komplex felújítása, átalakítása valósult meg, valamint védőnői szolgálatok fejlesztésére is sor került

2020. áprilisában fejeződött be a Nyíregyháza, Fenyő u. 1. szám alatti orvosi rendelő teljesörű felújítása, ahol az épület átalakításával a meglévő orvosi szolgálat mellett védőnői szolgálat is helyet kapott. A pályázat keretében a működéshez szükséges orvosi eszközök, berendezések is beszerzésre kerültek. Kivitelezési költsége (bruttó) 17.577.173 Ft, az eszközbeszerzésre fordított költség (bruttó) 3.082.750 Ft volt.

2021. szeptemberben megvalósult a Nyíregyháza, Csillag u. 4-6. szám alatti, eddig használaton kívüli ingatlan épületeinek felújítása, átalakítása, amely 3 körzeti orvosi és 5 védőnői szolgálatnak biztosít helyet. A beruházás során a működéshez szükséges orvosi eszközök, berendezések is beszerzésre kerültek. A kivitelezés költsége (bruttó) 236.239.023 Ft, az eszközbeszerzésre fordított költség (bruttó) 8.115.184 Ft volt. Az épületben az egyes egészségügyi szolgáltatók (védőnők, fogorvos) már megkezdték a működésüket, míg az orvosok várhatóan májusban indulnak.

A pályázati felhívás lehetőséget adott védőnői szolgálatok fejlesztésére is, amelynek keretében 14 védőnői szolgálat informatikai fejlesztéséhez járult hozzá a projekt. Ennek keretében beszerzésre kerültek laptopok és multifunkciós eszközök bruttó 3.978.910 Ft értékben. A védőnői szolgálatokban egészségügyi célú eszközök is beszerzésre kerültek, úgy, mint a nőgyógyászati szűrővizsgálatok ellátásához szükséges eszközök bruttó 3.147.060 Ft értékben.

- Nyíregyháza MJV sajtószolgálata -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában