Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.13. 07:00

Beiratkozás: online jelentkezést javasolnak

Péntekig kell beíratni a leendő elsősöket a kiválasztott iskolába.

MI, MJ

Közel 95 ezer elsős kezdi el szeptemberben az általános iskolát | Illusztráció: MTI

Az általános iskolát szeptemberben kezdő, 95 ezer leendő első osztályost április 15–16-án kell beíratni a kiválasztott intézménybe, a szülőknek a járvány miatt online jelentkezést javasolnak. A KRÉTA rendszert használó iskolák ehhez már szombaton megnyitották a jelentkezési felületüket. A saját körzetébe tartozó gyermeket minden iskola köteles felvenni, de ha marad még férőhely, azt a körzeten kívüli diákokkal is feltölthetik.

Két megyénkbeli iskolát kérdeztünk arról, hozzájuk hogyan lehet beiratkozni.

– Bennünket a beiratkozás a 12 évfolyamos iskolaszerkezeten belül érint első osztályban, de az 5. és a 9. évfolyamon is – minderről dr. Komáromi István, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója tájékoztatta lapunkat.

– Az óvodai, illetve az általános iskolai beiratkozás szabályairól egy március 12-én megjelent Emmi-határozat rendelkezik, amely elektronikus úton is lehetővé teszi a beiratkozást. Ennek értelmében tehát nincs szükség arra például, hogy az adatlaphoz szükséges egyéb iratokat előttünk bemutassák, mindez az első tanítási napon is intézhető. Az új szituáció semmiféle nehézséget nem jelent, hiszen a szülőkkel már eddig is így kommunikáltunk, illetve tartottuk a kapcsolatot. A 21. századi infokommunikációs világban egy online beiratkozás aligha jelenthet gondot, s ha mégis előfordulnának hibák, azok is könnyűszerrel kezelhetők.

– Ugyanez elmondható nyolcadikban, ahol a KIFIR adatkitöltő programot használjuk, a megállapított felvételi rangsort is ennek segítségével állítjuk össze. Mindez persze nem zárja ki a személyes találkozás lehetőségét. Tény, hogy az elektronikus beiratkozással éppen az a személyesség tűnik el, ami korábban ezeket az alkalmakat jellemezte.

Meghatározó élmény

– A sokadik online órát tartottam a 10. évfolyamosoknak, és megkérdeztem őket, miként élik meg a mostani helyzetet. A reagálás szinte egyöntetű volt – pedig az infokommunikáció a mindennapjaik része –: nekik is hiányzik a személyes kontaktus. Mi a Google Meet programot használjuk, látjuk egymást, mégis közénk áll a laptop, a technológia, ami nem pótolhatja a hétköznapok közösségi mozzanatait, a jelenléti oktatás rezdüléseit.

Közel 95 ezer elsős kezdi el szeptemberben az általános iskolát | Illusztráció: MTI

– Korábban egy beiratkozás (ami egyben találkozás a leendő iskolával, a tanárokkal) egy elsős, de még egy szülő számára is meghatározó élményt jelentett, mára ez az ünnepélyesség eltűnt. Az 5. évfolyamosok már jól ismerik az iskolát, viszont a 9. évfolyamra belépőktől is elveszi a fennálló helyzet a beszélgetés, az információszerzés, a körbenézés élményét és lehetőségét.

Dr. Komáromi István hozzátette: azt még senki nem tudja, hogy alakul a nagyobbaknál a jelentkezési sorrend, viszont az előjelentkezések alapján sejteni lehet, hogy az induló három első osztály teljes létszámmal kezdi szeptemberben az évet, sőt azzal a 20 százalékkal is kalkulálnak, amit a fenntartó Nyíregyházi Egyetem a teljes létszám fölött még engedélyezhet.

Kisebb létszámú osztályok

Nagy Gábor, a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, fenntartói kérésre személyesen iratkozhatnak be a leendő elsősök.

– Az intézményünkben kisebb létszámú osztályok vannak, így megoldható, hogy ne legyen tumultus, és szigorúan betartjuk a járványügyi előírásokat. A személyes jelenlét nagy előnye, hogy megismerkedhetünk a gyerekekkel, ugyanis az idén elmaradtak az iskolánkat népszerűsítő programok, ahol ezt megtehettük volna. Csupán egy nyílt szülői értekezletet tartottunk az óvodások szüleinek, így ők sem tudták bejárni az iskolát – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől.

Nagy Gábor hozzátette: a beiratkozáskor jelen lesz az osztályfőnök, az iskola vezetősége, ifjúságvédelmi felelős, úgyhogy minden kérdésre választ kaphatnak a szülők, kitölthetik a beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat.

– Időközben a gyerekeknek egy foglalkozást tartunk majd, melynek keretében bejárjuk az iskolát, így is közelebb hozva hozzájuk az intézményt. A korábbi években 3-4 alkalommal is ellátogattak hozzánk az óvodások, különféle programokon vettek részt, meghívtuk őket az ünnepi műsorokra is. A kicsiknek „békeidőben” is nehézséget okozhat az iskolakezdés, amin tovább ront, ha egy teljesen ismeretlen intézményben kezdik meg a tanulmányaikat – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

Digitális megerősítés

A beiratkozásról egy szülőt is megkérdeztünk, Csernyik Ferencné elárulta, két iskolában adta le az előjelentkezést. – Az egyik iskolában ezt telefonon is megtehettem, egyébként online volt erre lehetőség. A jelentkezést követően visszaigazoló e-mailt kaptam, március végén pedig mindkét iskola arra kért, hogy a beiratkozáshoz szükséges adatokat online erősítsem meg. Az egyik helyen digitálisan, míg a másik intézménybe az adatlapot és a nyilatkozatokat kézzel kitöltve és aláírva, beszkennelve kellett visszaküldeni, de időpont-egyeztetés után személyesen is leadhattam – ismertette a beiratkozás menetét a fiatal anyuka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában