Magyarok Kenyere program

2021.04.27. 14:59

Búzatonnák nemes célra

A búzatábla megáldásával vette kezdetét a Magyarok Kenyere program.

JG

Az idén is több szervezetnek kívánnak adományozni a maradványlisztből

Fotó: Illusztráció: Agrárgazdasági Kamara

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, a magyar gazdák jótékonysági eseménye a Búzaszentelő Ünnepséggel kezdődött a vajdasági Zentán az elmúlt hétvégén.

Rekordadomány

Tavaly minden eddiginél több adomány érkezett a Kárpát-medencei magyar gazdáknak köszönhetően, akik közel 1100 tonna búzát ajánlottak fel a rászoruló családok és gyermekek részére. Számos gyermekotthonnak és szociális intézménynek, Böjte Csaba testvér árváinak, a nagydobronyi gyermekotthon lakóinak, sőt már a csángóföldi magyarság számára is jutott a gazdák nagylelkű adományából.

A jótékonysági program hagyományosan már tavasszal, a Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel kezdetét veszi, melyet évről évre mindig más külhoni térségben tartanak meg a program szervezői, vagyis a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az ünnepségen Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár, az esemény díszvendége, a több mint tíz éve zajló, határokon átívelő békés nemzet­egyesítő politika eredményeire emlékeztetett, amelynek fókuszában a Magyarok Kenyere programhoz hasonlóan az a meggyőződés áll, hogy minden magyar számít, éljen bárhol a világban.

– A modern civilizáció az elmúlt száz évben félelmetes tempójú változáson ment át, okoseszközök, intelligens szolgáltatások alakítják mindennapjainkat – hangsúlyozta az eseményen Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

– Ám vannak dolgok, amiket nem lehet modernizálni, amik évezredek óta, évről évre megismétlik az élet, a halál és a feltámadás nagy misztériumát. A szántóvető ősszel elveti a búzát, majd a nyár derekán learatja a ­termést, megőrli, és a lisztből kenyér sül. Az élet mit sem ér szeretet és összefogás nélkül. Ezt jelenti számunkra a 15 millió búzaszemből őrölt lisztből sütött kenyér, a Magyarok Kenyere üzenete.

Egyre többen adakoznak

Tavaly az előző évinél több, összesen 34,84 tonna búza gyűlt össze a megyében.

– Örömmel tölt el minket, hogy igenis vannak jó szándékú emberek, akiknek fontos a segítségnyújtás. Az idén a tavalyinál is több, összesen 34,84 tonna búza gyűlt össze, ez a mennyiség 163 adományozó felajánlásából jött össze – mondta akkor Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– Miután minden évben növekszik a csatlakozók száma, ezért nagyon optimista vagyok – tette hozzá Rácz Imre. – Évről évre folyamatosan dől meg az aktuális rekord, így nagyon könnyen előfordulhat, hogy az idén még több búzát adnak majd össze a gazdák. Az összeadás után a maradványlisztből tavaly húsz ­szervezetet támogattunk. Ha az idén lesz új belépő, akkor igyekszünk úgy sáfárkodni a készlettel, hogy mindenkinek jusson. Örömmel tölt el, hogy az igazán nemes célokra szívesen adományoznak az emberek.

Várják a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte, a gyűjtőpontokat igyekeztek úgy kialakítani, hogy a megye minden tájegységén le lehessen adni a búzát. Ennek megfelelően az idén is Apagyon, Nagykállóban, Timáron, Balkányban, Beregsurányban, Nyírbátorban várják a learatott gabonát. – Abban is reménykedem, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is Baktalórántházán készül liszt a búzából – tette hozzá Rácz Imre.

– Az adományként összegyűjtött gabonát az idén is a baktalórántházi malmunkban fogjuk díjmentesen megőrölni – erősített rá a kamarai elnök szavaira Krámer Zoltán, a Nyírség-Hasso Kft. tulajdonosa. – Nagyjából egy nap alatt végzünk a megyéből érkező búza feldolgozásával, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy akkor leállunk és csak ezzel foglalkozunk, hanem folyamatosan, ahogy érkezik egy szállítmány, akkor ahogy lehet, feldolgozzuk, és két-, illetve ötkilós kiszerelésben csomagoljuk. Természetesen a malomból kikerülő liszt minőségét folyamatosan ellen­őrizzük.

JG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában