Horgászat

2021.04.01. 11:15

Egy új tóval bővül a kínálat

Megnyitja kapuját a horgászok előtt a dögei bojlis sporthorgásztó.

MML

Jól sikerült a teszthorgászat

Forrás: Czidor Tibor archívuma

Jó hír a horgászok nagy társadalmának, hogy megyénk új horgásztóval gazdagodik. Stílszerűen akár azt is mondhatjuk, hogy a húsvéti nyuszitól horgásztavat kap ajándékba Rétköz, ugyanis április 2-án, nagypénteken megnyitja kapuját Dögén a Bertók-tó sport- és horgászcentrum.

Azt a magyar mondást is idézhetnénk, hogy jó munkához idő kell, ugyanis egy nádas helyén már 2014-ben kialakították a tavat, de a létesítményt – ami még most sincs teljesen készen – csak péntektől vehetik birtokba az érdeklődők.

Ponty, kárász, amur

– Régóta álmom, hogy az Ameko Lovascentrum mögött kialakíthassak egy bojlistavat, amiben hatalmas halak várják a horgászokat – mondta el érdeklődésünkre Bertók Viktor tógazda.

– Nem tagadom, én is szeretek horgászni, tizennégy éves koromban tettem sikeres horgászvizsgát, és azóta van engedélyem. Főleg a kisvárdai tavaknál vártam a halak kapását, de most, hogy elkészült a tó, itt is próbára tehetem tudásom és ügyességem. A 3,5 hektár vízfelülettel rendelkező tó egy 20 hektáros területen található. Az átlag vízmélység 2 méter, a legmélyebb része 3,5 méteres. Két éve kikotortuk, halágyakat, töréseket alakítottunk ki a mederben. Természetesen folyamatos a víz minőségének ellenőrzése. Mivel a hétköznapokon van még mit csinálni, még javában tart a munka, ezért csak a hétvégeken, illetve ünnepnapokon – így nagypénteken és húsvéthétfőn is – van nyitva a tó 8 órától 18 óráig. Elkészültek az esőbeállók, kihelyeztünk padokat, asztalokat, most épül egy színvonalas rendezvényház, kemencével, grillterasszal, kiépítésre vár a parton az infrastruktúra (lesz áram, vízvételi lehetőség, wifi is). Az idén három faházat is szeretnénk építeni – folytatta Bertók Viktor. – A horgászvíz halállományát már eddig is tesztelték horgászok, hogy lássuk, mi mindenre is számíthatnak majd a vendégek, de azt elmondhatom, hogy több mint ezer darab méretes hal él a tóban, a legnagyobb 22,5 kg-os. Él a vízben többek között ponty, kárász, amur, keszeg, csuka, harcsa, s tervezzük tokhalak és koi pontyok telepítését is. A saját nevelésű ivadékaink is szépen fejlődnek.

Visszanyerték szabadságukat

A teszthorgászok között találhatjuk a helyben lakó Czidor Tibort is, aki elmesélte lapunknak a március 21-i élményét:

– Csípős reggelre ébredtünk azon vasárnap reggel. A hőmérő higanyszála mínusz 4° C-ot mutatott. A hideg levegőt ellensúlyozta a verőfényes szikrázó napsütés. Be is vetettem a végszerelékeket. A horgászat közben élveztem a napsütést, amely varázslatossá tette a horgászatot. Nem is sokat kellett várni az első kapásokra. A halakon megcsillanó napsugár még jobban átmelegítette a lelkem. Több szép halat sikerült a kamera elé csalogatni, természetesen a fényképek gyors elkészítése után visszatértek éltető elemükbe. Remélem, minden horgásznak akkora örömet fognak szerezni, mint amekkorát nekem szereztek. Hatalmas köszönetet szeretnék mondani a Bertók családnak és a Bertók-tó csapatának, mivel lehetőséget teremtettek a számomra, hogy még a hivatalos megnyitó előtt feltérképezhessem a bőséges halállományt – mondta befejezésül Czidor Tibor.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában