Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.15. 14:00

Enyhítésekre várnak a magyar utazók

Amíg él a karanténkötelezettség, szinte senki nem mer foglalni.

BM, SZA

Az emberek lehetőleg külföldre, tengerpartra vágynak | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Peter

Közeledik a nyári turisztikai szezon s a foglalások időszaka, az idegforgalomban leginkább érdekelt országok pedig egymás után jelentik be, milyen feltételekkel fogadnak turistákat.

Görögország jelezte, hogy akinek van oltási igazolása, szabadon beutazhat, és így döntöttek a horvátok is – déli szomszédunk részben fedezné a tesztek árát azoknak, akiknek hazatéréskor negatív tesztet kell felmutatniuk a határon. Az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója úgy nyilatkozott: az oltási igazolással rendelkező magyarok bármilyen más előírás nélkül nyaralhatnak a tengerpartjaikon.

Márpedig a magyarok utaznának – ez derül ki körképünkből. Az utazási irodák egyre élénkülő érdeklődésről számoltak be: folyamatosan keresik őket e-mailben és telefonon, a legtöbben tengerparti nyaralásra vágynak. Ám egyelőre a legtöbben kivárnak, hiszen jelenleg aki külföldről tér haza, arra karantén vár, ami csak két negatív PCR-teszttel váltható ki.

– Lesz nyár, és az emberek bizakodnak. Utazni akarnak, s lehetőleg külföldre, a tengerpartra vágynak – jelentette ki érdeklődésünkre Bicsérdy Rita, a Sky Travel utazási iroda tulajdonosa, aki megerősítette, 72, illetve 96 órás negatív teszttel jelenleg is lehet utazni.

– Egyiptomba például már minden héten indul járat, s ahogy egyre több ország nyit – áprilisban a horvátok, májusban a görögök –, és teszik közzé a beutazási feltételeket, úgy nő az érdeklődők száma is, azonban a legnagyobb kérdés az, hogy amikor hazajönnek, mi vár rájuk.

Anyagilag sem mindegy

Jelen állás szerint, aki külföldről tér haza, s megkapta a két oltást, s rendelkezik védettségi igazolással, az vagy tíznapos karanténba megy, vagy csináltat két PCR-tesztet

– mondta a mostani helyzetről az irodavezető, és hozzátette: arra számítanak, hogy legkésőbb május elsejéig a magyar szabályozás is egyértelmű lesz arról, nyaralás után mi a teendő.

Komoly dilemma, és anyagilag is megfontolandó, ha egy négytagú család úgy dönt, hogy nem oltat, de utazik: ha nem tudnak vagy akarnak karanténba menni, akkor itthon vállalniuk kell a teszt tetemes költségét.

– Egyelőre Görögország vezeti a slágerlistát a repülős és buszos utaknál egyaránt, de ha elindul az egyéni utazást választók rohama, újra kedvelt úti céllá válik Horvátország, s kérdéses, hogy az ár-érték arányban egyik legjobbnak számító Törökország mennyire lesz népszerű.

Az emberek lehetőleg külföldre, tengerpartra vágynak | Fotó: Sipeki Péter

A turisztikai szakember szerint ahogy itthon is nyithatnak a vendéglátóhelyek, szállodák, a most még kicsit szkeptikusak is elhiszik, hogy nyaralással telhet a nyár, s akkor még nagyobb lesz az irodákban a forgalom. Akik tavalyról foglaltak át erre az évre, már váltják be a kapott utalványokat, s foglalják le az utat. S hogy a belföld mennyire lesz vonzó a pihenni vágyók körében, hamarosan kiderül, főleg a szabályok ismeretében.

Bicsérdy Rita úgy látja, 2023–2024-re állhat vissza az idegenforgalom és a turizmus a korábbi szintre, s már jövőre is elfogadható utazószámra számítanak.

Sok a bizonytalanság

– Március eleje óta folyamatos az érdeklődés a nyári utazások iránt – mondta lapunknak Asztalosné Éva, a Nyírség Utazási Iroda ügyvezetője, és hozzátette: amíg nem derül ki, hogy mikor oldják fel hazánkban a külföldről hazatérők karanténkötelezettségét, s amíg nem tudni, hogy mikor lépnek életbe az utazást érintő enyhítések, szinte mindenki kivár.

Ciprus, Málta, Horvátország, Görögország és úgy tűnik, Törökország is május végén szeretné megnyitni a szezont, de a magyar irodák csak akkor engedik ki az utasokat, ha az adott ország írásban nyilatkozik arról, hogy garantálni tudja a náluk tartózkodók biztonságát.

– Sokan tavalyról foglaltak át erre az évre, ők semmiképpen sem szeretnének lemaradni az idei nyaralásukról – ők azért is igyekeznének a foglalással, mert nagyon sok nyugat-európai utazó is a mediterrán térségbe készül, ráadásul az sem biztos, hogy minden szálloda ki tud nyitni.

– A bizonytalanságok miatt mi nem kötünk le fixen utazásokat és előleget sem veszünk el, mert szeretnénk elkerülni az esetleges visszafizetéssel járó bonyodalmakat. Azt gondoljuk, hogy az idén a belföldi turizmus lesz igazán erős, és hogy a nyitás utáni időszakban a rövidebb utak lesznek népszerűek. Az elmúlt egy évben erre készültünk: bejártuk az egész országot. Feltérképeztük Észak-Magyarországot, a Nyugat-Dunántúlt, a Balaton környékét, a Muravidéket és persze Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is. Egy-, két- és háromnapos buszos utakat terveztünk, és ugrásra készen állva várjuk a szezont – tette hozzá Asztalosné Éva.

Kevesebb last minute

– A legnépszerűbb úti célok az idén nyárra az eddigi évekhez hasonlóan Görögország, Törökország, Horvátország, Egyiptom, Olaszország és Ciprus. Az utóbbi hetekben többen kezdtek érdeklődni a tengeri hajóutak iránt, ugyanis jelenleg rendkívül kedvező áron foglalhatóak a nyári és őszi indulások – mondta lapunknak Balatánszkiné Tisza Melinda, az OTP Travel nyíregyházi irodavezetője.

– Egyelőre természetesen kevesebb a nyári foglalásunk, az utazni vágyók sok esetben még kivárnak.

Fontos azonban megemlíteni, hogy más nagy európai országok jelentős kapacitásokat kötöttek és kötnek le a kedvelt tengerparti üdülőhelyeken, így ha ez a tendencia folytatódik, az idén kevésbé lehet számítani majd last minute ajánlatokra, érdemes ezért minél előbb lefoglalni a külföldre tervezett utazást.

– Tapasztalataink szerint az utazási kedv egyre erősebb, az emberek várják az utazási korlátozások megszüntetését; szeretnék újra meglátogatni a kedvenc nyaralóhelyeiket, vagy szívesen vennének részt kulturális körutazáson. Reméljük, az idén nyárra ez mindenki számára újra elérhetővé válik – tette hozzá az irodavezető.

Foglalás, majd átfoglalás

– Lassan másfél éve várunk arra, hogy eljussunk Krétára, most már nagyon szeretnénk elutazni – mondja Mészáros Mónika Edit. Ám a helyzet ennyire nem egyszerű, hiszen a baráti társaságukban nem mindenki akar oltatni.

– Mivel egyelőre ez, illetve a negatív teszt az utazás „záloga”, van egy kis hangtalan vitánk. Arra senkit sem lehet kötelezni, hogy felvegye az oltást, mi sem fogunk senkit sem győzködni, csak rossz érzés végiggondolni: tavaly februárban lefoglaltuk, a pandémia miatt átfoglaltuk, az idén újra megerősítettük az utazási szándékunkat (és még az ár sem emelkedett), s lehet, mégsem együtt megyünk. Azt nem szeretnénk, ha a már befizetett pénzünket elveszítenénk. Szóval augusztusig még van mit eldönteni – jegyezte meg Edit, aki abban bízik, ott és úgy nyaralnak majd, ahogy eleve eltervezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában