Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.30. 17:30

Érettségi: csak írásban, maszkban vagy anélkül

Megyénk iskolái is felkészültek a hétfőn kezdődő érettségikre.

JG, MI, MJ

Az idén is maszkban érettségiznek a diákok

Fotó: KM-archív

– Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák – közölte Maruzsa Zoltán csütörtökön. Az államtitkár elmondta: a következő hetekben 111 750 diák érettségizik majd. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartóz- kodhat, a másfél méteres távolságot be kell tartaniuk. A felügyelő tanároknak a maszkviselés kötelező, a diákoknak a vizsga alatt csak ajánlott. Az érettségik sora május 3-án, hétfőn a magyarnyelv- és irodalomvizsgával kezdődik, majd jön a matematika, a történelem, csütörtökön pedig az angol.

Viszonylag egyszerűek az érettségi előkészületei, hiszen két hónapja nyilvánosak a vizsgákon alkalmazandó járványügyi szabályok. Chriszt Gyula, a Krúdy Gyula Gimnázium igazgatója lapunknak elmondta, az előírásoknak teljes mértékben eleget tesznek: kis létszámú csoportokban írják az érettségit a diákok, ügyelnek a távolságtartásra, a dolgozatokat 24 órára elzárják.

– A tavalyi szabályokhoz hasonlóak az idei intézkedések, így azt sem lehet mondani, hogy az újdonság erejével hatnak – ismertette az óvintézkedéseket az igazgató, aki arról is beszélt, hogyan érinti a tanulókat a megváltozott lebonyolítás.

A tavalyi végzősök is a nagy megmérettetésre tértek vissza a digitális oktatásból, de akik az idén teszik le az érettségit, nehezebb helyzetben vannak: sokkal hosszabb időt töltöttek online tanulással, a kis létszámú konzultációkon kívül gyakorlatilag nem volt nekik jelenléti oktatás.

– Alacsony létszámú felkészítő foglalkozásokat tartottunk az érettségi előtt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a digitális oktatás is rugalmasan működőképessé vált, a diákokban sem kelt félelmet, hogy így kell elsajátítaniuk a tananyagot – hangsúlyozta Chriszt Gyula, hozzátéve: tavaly az online oktatás gyerekcipőben járt, de mára szervezett, hatékony rendszert alakítottak ki.

– Az előző évben az írásbeli eredmények nagyon jók voltak, nincs kimutatható eltérés a tavalyi írásbelik és az előző évek pontszámai között. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a szóbeli vizsgák lehetőséget teremtettek arra, hogy a diák kifejtse a témáról a magas szintű tudását, ami az összpontszámok emelkedésével járt. Ezek hiánya tavaly is azt eredményezte, hogy bár jók voltak az eredmények, a százalékok nagyon kis mértékben elmaradtak a korábbiaktól. Nagyon kevés olyan diákunk van, aki ne tanulná meg a vizsgára az összes tételt, s így szépíteni lehet az egyébként sem rossz eredményeket. A tanulók azonban érzik, hogy az idén is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az írásbeli vizsgára – tette hozzá.

Bátorító műsorok

– Aligha tudok egyedi információkat adni, hiszen minden középiskolára ugyanazok a szabályok vonatkoznak – ezzel fogadott a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola igazgatónője, Májer Ibolya, persze készséggel nyilatkozott lapunknak.

– Február közepe és március 8-a között felkínáltuk a tanulóinknak azt a lehetőséget, hogy bejöhettek az iskolába, és külön felkészülést adtunk nekik. Éltek is vele szép számmal, azóta viszont nem fogadhatunk kis csoportokat, így az utolsó hetet is online formában viszik végig.

Mi is kitakarítottunk, fertőtlenítettük a helyiségeket, megkaptuk a szükséges védőfelszerelést a vizsgák zavartalan lebonyolításához.

– Van maszkunk, kesztyűnk, és okkal bízhatunk abban, hogy minden a legnagyobb rendben lesz. Tavaly nálunk két osztály érettségizett, most csak egy, az is elenyésző, 13 fős létszámmal. A digitális tanrend mellett, amikor akár 130 gyereket is el tudnánk helyezni, ennek a tizenháromnak egyszerű lesz megszervezni a vizsgáit. A kollégákat sem nagy kihívás úgy beosztani, hogy a lehető legminimálisabb legyen az érintkezés. Amikor a tanulóink megérkeznek, az iskolavédőnő fogadja őket. Ellenőrzi a hőmérsékletet és a maszkokat, ha az utóbbi hiányozna – ami a jelenlegi helyzetben elképzelhetetlen –, tudunk mindenkinek biztosítani, illetve egyet pluszban is adunk. Kiküldtünk egy értesítőt, amiben leírtuk, hogy vizsga után mindenki azonnal hagyja el az iskolát, s menjen haza – hallhattuk az iskolavezetőtől. Bár a szabályok ugyanolyanok, mint máshol, a vásárosnaményi technikum és szakképző annyiban mindenképpen kivételes, hogy itt a jövő hétfőtől csütörtökig a baptista rádióban minden reggel 8 óra 45 perctől bátorító műsorral segítik a fiatalokat, az üzeneteket közösen hallgatják meg, és együtt imádkozhatnak.

Várja már, és izgul is

Vanda felemás érzésekkel készül az érettségire.

– A barátom tavaly a járvány miatt csak írásban érettségizett. Akkor egy kicsit izgult, hogy a szóbeli elmaradása miatt nem tudott annyi pontot vinni a felvételire, mint amennyit egy sikeres emelt szintű vizsgával még szerezhetett volna, végül így is bejutott az egyetemre. Nálam ugyanez a helyzet.

Napokig számolgattam, melyik tárgyból mennyit kell teljesítenem, hogy bejuthassak a pszichológia szakra.

– Angolból talán hiányozni fog az emelt szintű szóbeli, arra a pár százalékra talán nagy szükségem lehet, de van B tervem, mert angoltanárira biztos bejutok, és akkor megpróbálom jövőre a pszichológiát egy utólagos szóbeli érettségivel. Az biztos, hogy matekból és történelemből teljesen mindegy, hogy hármast vagy ötöst írok, ezért bár ezekre is készültem, az utóbbi napokban ezt a két tárgyat egy kicsit elengedtem. A hátralévő időben a magyarra és az angolra fekszem rá nagyon, szeretnék mindkettőből 90 százalékon felül teljesíteni. Utána jöhet az izgulás először júniusig, amikor kiderül, melyik tantárgyból hogy sikerült az írásbelim, aztán július végéig, amikor közzéteszik a ponthatárokat.

JG, MI, MJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában