Iskolák

2021.04.20. 20:09

Ismét iskolapadba ülhettek a diákok

Kevés szülő kért gyermekének felmentést a személyes jelenlét alól.

KO, VNA, MML

A diákok és a pedagógusok nagyon várták már, hogy ismét tanteremben legyen az oktatás

Fotó: Pusztai Sándor

Több mint egy hónap után ismét gyermekek zsivajától hangosak megyénk általános iskolái. Igaz, hétfőtől még csak az alsó tagozatos diákok térhettek vissza az oktatási intézményekbe, a felsősök továbbra is otthon tanulnak. Ugyanakkor a rendelet szerint nem kötelező a személyes jelenlét az alsósoknak, az iskolaigazgatók helyi szinten adhatnak engedélyt a távolmaradásra. Az otthon maradt diákoknak nem tartanak digitális oktatást, hogy ne legyen dupla terhelés a tanárokon. A távolmaradók egyénileg készülhetnek otthon – ehhez feladatokat kapnak az iskoláktól –, ez a hiányzás igazoltnak számít majd. Összeállításunkban azt jártuk körbe, hogyan kezdődött meg hétfőn megyénk iskoláiban az alsósok tanítása.

– Intézményünk óvodájába és általános iskolánk alsó tagozatába térhettek vissza a gyerekek hétfő reggel, az érintett pedagógusaink már megkapták a koronavírus elleni védőoltást – mondta el lapunknak Kovács István, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda intézményvezető-helyettese.

Lázmérés, kézfertőtlenítés

– Az óvodánkban 60, az iskolánkban pedig 70 százalék feletti a jelenléti oktatásba visszatért gyerekek aránya, akik nagyon örültek, hogy végre újra találkozhattak egymással. Azokat a szülőket is támogatjuk döntésükben, akik a jogszabály lehetőségével élve úgy döntöttek, hogy még nem szeretnék közösségbe engedni gyermekeiket. Tanítás után pedagógusaink az eddig használt online platformokra feltöltik az aznap leadott tananyagot és házi feladatokat, folyamatosan tartják a kapcsolatot a diákokkal, a szülőkkel, hogy kérdés esetén segítséget nyújthassanak nekik.

Kovács István hozzátette: az elmúlt hetek digitális tanrendje alatt fertőtlenítették az épületet, és a visszatért gyerekeket is a már korábban megszokott higiénés óvintézkedésekkel (lázmérés, kézfertőtlenítés) várták.

A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában 229 alsó tagozatos gyermeket tanítanak, közülük 180-an tértek vissza hétfő reggel a jelenléti oktatásba.

A pedagógusok is szülők

– Az egész épületet fertőtlenítették a nálunk dolgozó takarítók, hogy a gyerekek biztonságosan ülhessenek vissza az iskolapadba. A higiénés rendszabályok, úgymint a lázmérés, a szellőztetés és a folyamatos fertőtlenítés, továbbra is érvényben vannak. Az otthon maradt gyerekeknek a tanárok elküldik a megoldandó feladatokat, és online tartják a kapcsolatot velük, hogy szükség esetén segíthessenek a tananyag megértésében – sorolta a nyitás előtti előkészületeket Petrasevits Anasztázia intézményvezető. – Szerencsére az utóbbi hetek digitális tanrendje alatt is gond nélkül oktattunk: több szülőtől is azt a visszajelzést kaptuk, hogy most sokkal gördülékenyebben sikerült venni a feladatokat, mint tavaly. Nagyon hálás vagyok a pedagógusainknak, akik maguk is többgyermekes édesanyák és édesapák, és úgy kellett megoldaniuk az online tanítást, hogy közben a saját gyermekeik is otthon voltak.

Nem lehet sokáig bezárkózni

– Békésen indult az iskolakezdés hétfőn. A fiam, Benedek, a feleségem, és én is azt gondoltuk, ennyi éppen elég volt a digitális oktatásból, a tanulás szempontjából a legjobb helye az iskolában van a gyereknek. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne aggódnánk a járványhelyzet miatt, vagy ne figyelnénk oda még fokozottabban a fiunk jelzéseire, egészségi állapotára vagy a higiénés szabályok betartására – fogalmazott Nagy Kornél.

A nyíregyházi édesapa elmesélte, hogy tavaly ősszel a családjukban mindenki átesett a vírusfertőzésen, a fiuk is, így ismerik a betegség jeleit, tisztában vannak a betegség kockázataival, ugyanakkor a nagyszülők és a szülők is megkapták már legalább az első védőoltást.

– Megvan és meglesz a következő tanévben is a rizikója a fertőzésnek, nem fog szempillantás alatt eltűnni a kór közülünk, de remélhetőleg már sokkal többen be leszünk oltva. Nem lehet hosszú időre elszeparálni a kicsiket a közösségtől és bezárkózni, lelkileg is megterhelő az a félelem, az a szorongás, amit akaratlanul is ráragasztunk a gyerekeinkre, nem szabad teljesen elijeszteni őket. Ha jól tudom, nálunk a 25 fős osztályból 1-2 gyerek nem jött hétfőn. Bízunk az iskolánkban, ahol eddig is nagyon figyeltek a takarításra, s ha volt is néhány megbetegedés, sikerült elkerülni a tömeges megfertőződést – zárta gondolatait Nagy Kornél.

Alapos takarítás – kétszer

A Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola kisdiákjai is nagy örömmel érkeztek hétfőn iskolába. A négy alsós osztályban 101 gyermek tanul, s mindössze hét gyermek szülei jelezték, hogy felmentést szeretnének kérni a személyes jelenlét alól, három diák esetében pedig azt kérték, hogy ebéd után hazavihessék őket.

– Több családban az otthon maradt felsősök jól jártak, mert már nem kell osztozkodniuk a kisebb testvérrel vagy testvérekkel a laptopon, a számítógépen, így nyugodtabban végezhetik a munkájukat – adott helyzetjelentést Molnár József iskolaigazgató.

– A felsősök egyébként magabiztosan kezelik a technikát, nagyon ügyesen dolgoznak otthon, azonban az is tény, hogy a pedagógusok személyes magyarázatait semmi sem pótolhatja, így nagyon jó lenne, ha a felsősök valóban tudnának jönni iskolába május 10-étől.

– A digitális távoktatás március 8-i elrendelése után takarítottunk és fertőtlenítettünk az iskolában, s a múlt héten mindezt megint megcsinálták a munkatársaim. Fertőtlenítettek minden olyan tárgyat, amelyekkel a diákok közvetlen kapcsolatba kerülnek.

Mit kell bepótolni?

A Méhteleki Általános Iskolában öt alsó tagozatos diák hiányzott a hétfői oktatásról, nekik a tananyagot, a házi feladatot papíron kiküldi az oktatási intézmény. Volt olyan édesanya, aki addig kért felmentést gyermeke tanórai jelenléte alól, amíg a szülők meg nem kapják a védőoltást.

– Két dolgozó kivételével nálunk mindenki megkapta a védőoltást, úgy a pedagógusok, mint a technikai személyzet és a közfoglalkoztatottak. Az oltásból most kimaradt két munkatársam egészségügyi okok miatt később kapja meg a vakcinát – árulta el Kosztya Zoltán iskolaigazgató, aki szólt az oktatás folyamatáról is:

– Arra kértem a pedagógusokat, hogy kicsit visszaugorva az időben, március 8-ától kezdjék az anyagok tanítását, s akkor meglátják, hogyan haladhatnak a tananyaggal, mit kell bepótolniuk a ­tanulóknak, miben van elmaradásuk. A diákok 8 órától 15.30-ig vannak az iskolában, mert akkor indul az autóbuszuk haza, ugyanis a méhteleki diákok mellett hozzánk járnak a kishódosi, a nagyhódosi és a garbolci fiatalok is.

KO, VNA, MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában