Férfiak fókuszban: Papp Krisztián Sándor

2021.04.09. 07:00

Isteni gondviselés ég és föld között

Papp Krisztián Sándornak, a Nyírtéti Református Egyházközség lelkipásztorának és a hazai viszonylatban már piacvezető és nemzetközi szinten is elismert Pa-Comp Kft. ügyvezető igazgatójának sikerült a lehetetlen.

Össze tudott hangolni két teljesen különböző és igen sok elfoglaltsággal járó hivatást, de mégis a nyugodt, biztos hátteret biztosító család a legfontosabb számára. Két gyermek szerető édesapja, s ha kimozdul, szenvedélyes vadászként járja az erdőt.

– Az isteni gondviselésnek köszönhetem, hogy soha nem kellett választanom a hivatásom és a cégvezetés között. Teljes szívvel, odaadással élhetem meg mindkettőt. Ezt tetézi be családi boldogságom is. Feleségemmel, Nikolettával két csodás gyermekünket neveljük, Zente Hunor fiunkat és Zille Kisó leánykánkat.

Milyen útravalóval indult el?

– Újfehértón, hagyományos értékrendű családban nőttem fel, amelyben édesapám volt a vezéregyéniség. Az öcsémből és belőlem is családcentrikus ember lett, a mai napig mondhatni baráti kapcsolatban állunk a szüleinkkel, akik őszinteségre, felelősségtudatra neveltek. Aszerint terelgettek, hogy minden korosztálynak megvan a maga dolga, van, amit már gyerekként is el kell végezni.

A Kelet-Magyarország folyamatosan tárja az olvasói, hírportálján, a Szabolcs Online oldalain keresztül pedig az egész ország s világ elé Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait, az itt élők szívós, kitartó munkáját. Mindig nagy örömmel számolunk be azokról az eredményekről, teljesítményekről, amelyekben az egyén sikere a közösséget is erősíti, és öregbíti szűkebb hazánk hírnevét. Ezt tükrözi a legutóbbi magazinunk is, amely „Férfiak fókuszban” címmel jelent meg. Megyénkben élő, vagy itt született és eltéphetetlen gyökerekkel ide, hozzánk kötődő férfiak pillantottak vissza pályafutásuk eddigi főbb mozzanataira. Közösen értékeltük az elmúlt időszak nagy kihívásait, és kerestük együtt a siker receptjét, ami másoknak is követhető példával szolgálhat a problémák megoldásához. Az ugyanis egyértelműen kitűnik: sikeres emberek portréi köszönnek vissza az írásokból. Győződjön meg erről Ön is!

– Anyai oldalról igen vallásos volt a családunk, a nagyapám testvére és a dédapám is lelkipásztorként szolgált. Amikor 13 évesen konfirmáltam, akkor döntöttem el, hogy lelkész leszek. Így a Debreceni Református Kollégiumban, majd a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen tanultam. Segédlelkész voltam Kisvárdán, majd teológiai ösztöndíjjal Chicagóban is jártam.

– Onnan hazatérve 2001-ben kerültem a mostani szolgálati helyemre, Nyírtétre. Azóta itt vagyok, jól összecsiszolódtunk a gyülekezettel, pedig sosem voltam az a hagyományos értelemben vett lelkész.

– Fiatalon jobban hasonlítottam egy ­rockerre, mint egy lelkészre. Hosszú hajam volt, gyűrűt viseltem és a hétköznapokban inkább farmerben jártam, mint fekete öltönyben.

– Az elejétől kezdve őszintén vállaltam magam a gyülekezet és a presbiterek előtt, elmondtam, hogy van egy családi vállalkozásunk, meg egy rockzenekarom, amellyel pénteken és szombaton koncertezni szoktunk. Pár perc néma csend után mondták, hogy jó lesz ez a pap nekünk.

Mindezek mellett hogyan lett cégvezető?

– Gyerekkorunktól kezdve besegítettünk a családi vállalkozásba. Eleinte a ruha- és cipőkereskedelembe, majd 1993-tól az élelmiszeripari Pa-Comp Kft.-be. Az alapkőletételtől a mi munkánk is benne van a cégben. A szüleink tudatosan készítettek fel bennünket a munkára, ennek eredményeképpen történhetett meg a generációváltás a cég vezetésében. A Paco brandet együtt vezettük be, vittük sikerre és tartjuk vezető pozícióját, de már bő tíz éve én adom a csapásirányt, igyekszem mindent kézben tartani, az öcsém pedig részt vesz a termelésirányításban, a pénzügyekben.

– Édesapámmal a mai napig megbeszélünk egymással sok mindent, jól jön olyasvalaki véleménye, aki nincs benne mindennap, pár dolgot kívülről jobban láthat. De alapvetően a fejlesztési stratégiát már én készítem. A száraz termények csomagolása, forgalmazása mellett sütési alapanyagokat, töltelékeket, a Wellnut termékcsaládot, ízesített kukoricaextrudátumokat, Vitaness Super Foods és Biopac márkanév alatt bioterményeket és reformköreteket is forgalmazunk, előtérbe helyezve az egészséges és tudatos táplálkozást.

A kitartó munkának köszönhetően számos elismerést kapott a cég, valamint termékeik: 2005-ben Az Év Ipari Vállalkozása díj, 2007-ben és 2009-ben a Magyar Minőség Háza díj, 2008-ban innovációs díj, 2009-ben Magyar Termék Nagydíj, 2010-ben Az Év Vállalkozása díj, 2011-ben Pegazus-díj. A Wellnut őrölt diót helyettesítő keverék 2013-ban Év Terméke díjat, a Paco brand 2014–2015-ben Magyar Brands díjat kapott; 2001-től folyamatosan vezették be az ISO9001, ISO22000, IFS, BRC minőségirányítási és élelmiszer-biztonság irányítási rendszereket, melyek működtetése hozzájárult a vevők bizalmának erősítéséhez.

Hogyan tudja összeegyeztetni a különböző feladatokat?

– A gyülekezeti dolgok az elsők: ha van egy temetés és ugyanarra a napra lenne egy tárgyalás is, akkor természetesen az utóbbit teszem át máshová. Az üzleti partnereink tudják, hogy lelkész vezeti a céget. Akivel először találkozunk, az elcsodálkozik rajta, akikkel évek óta együtt dolgozunk, azoknak természetes. Az egyházi életben hasznos, hogy a világi dolgokban is benne vagyok, tudom, hogyan kell pályázatot írni, templomfelújítást lebonyolítani.

– A gyülekezetünk a méretéhez képest azért is fejlődhet, haladhat előre minden szempontból, mert egyfajta üzleti látásmódot is beleviszek. A céges tárgyalóasztalnál pedig, úgy érzem, bizalmat áraszt az egyházi munkám, amivel sosem élek vissza. A lelkésznek vezetnie kell a nyáját, a cégvezetőnek a cégét. Nem árt a jó kommunikációs készség a prédikációhoz és a tárgyalásokhoz, a megfelelő helyzetfelismerés, a konfliktusok megelőzése.

– Az Isten útmutatásának felismerése és elfogadása, a küldetés teljesítése adja, hogy ég és föld között, az anyagi és a lelki világban is otthonosan mozoghatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában