Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.12. 07:00

Itt élnek köztünk a könyörtelen állatkínzók

Több, megyénkben elkövetett állatkínzás története járta be az országot az elmúlt időszakban.

VNA

Az állatkínzók változatos módszerekkel támadnak védtelen áldozataikra | Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Légpuskával lőttek le egy kutyát egy sényői család udvarán: az eb gazdái egy bevásárlásból hazaérve találták meg a nyüszítő, véres állatot. Lili kutya túlélte a sérülést, a története az egész országot bejárta – csakúgy, mint az a közösségi oldalra feltöltött videó, amelyben egy Jármiban élő fiatal a macskát „labdaként” dobálja. Mindkét esetben feljelentést tettek állatkínzásért. A történtekről és a hasonló esetekről a meglőtt kutya gazdájával, dr. Pelle György állatorvossal és Pompár Ágnessel, a PCAS Állatmentő Egyesület alelnökével beszélgettünk.

Az otthonunk az a hely, ahol mindig biztonságban kellene érezni magunkat, szeretteinket és a négylábú családtagokat egyaránt. Az országos sajtót is bejárta a hír arról a sényői családról, amely kénytelen volt a közelmúltban megtapasztalni ennek az ellenkezőjét: házi kedvencüket a saját udvarukon lőtték le. Az édesanya csak a boltba sétált el kislányával, de mire hazaért, már a vérfoltos veranda és a sebesült, nyüszítő Lili kutya fogadta.

Halálos lehet

– A feleségem azonnal felhívott, hogy baj van, majd a kérésemre küldött egy képet Liliről. Akkor még csak sejtettük, hogy a kutyánkat meglőtték – mesélte lapunknak Ádám Tamás, a meglőtt kutya gazdája.

– Azonnal elindultam a munkahelyemről, a feleségem pedig az egyik szomszéd segítségével berakta az autóba az ebet, hogy elvihesse az állatkórházba, ahol nagyon kedvesen, segítőkészen fogadtak bennünket. Műtétre végül nem került sor, hiszen mint megtudtuk: a beavatkozás csak további roncsolást okozott volna a szövetekben, a lövedék idővel majd betokosodik.

Teljesen megdöbbentünk, hiszen Sényő egy csendes falu, nem gondoltuk, hogy ilyen itt megtörténhet.

– Természetesen feljelentést tettünk, és mindent elkövetünk, hogy hasonló eset többet ne fordulhasson elő velünk. Lilit az Állatbarát Alapítványtól fogadtuk örökbe, így ők vigyáznak az ebre, amíg elkészül az új, teljesen zárt kerítésünk és felszereltetünk egy biztonsági kamerát.

– A röntgen után egyértelmű volt, az állat sérülését a nyakán, a szegycsont előtt egy légpuskalövedék okozta – mondta el dr. Pelle György, a Nyíregyházi Állatkórház vezető állatorvosa.

– A kutyát elláttuk: a kezelés ilyenkor a vérkeringés stabilizálásából, fájdalomcsillapításból, infúziós sokktalanításból áll. A lövedék szerencsére a tüdő és a mellkasfal közé szorulhatott, elkerülve a komolyabb tüdőszövet-roncsolást, másnapra a kutya lényegesebben jobban lett. A lőfegyverek között a légpuskák a legelterjedtebbek, a kis keresztmetszetű lövedékek, amelyeknek a behatolási sebessége viszonylag kisebb – ellentétben a rendes lőfegyverekkel –, is tudnak nagyon komoly sérüléseket okozni, ha szembe, lágy szervekbe, has­üregbe fúródnak. Kisebb testű állatoknál halálos sebet is okozhat egy ilyen lövedék.

Az állatkínzók változatos módszerekkel támadnak védtelen áldozataikra | Illusztráció: Shutterstock

Az állatorvos hozzátette: a Nyíregyházi Állatkórházban viszonylag gyakran találkoznak hasonló esetekkel, körülbelül havonta érkezik hozzájuk légpuskagolyótól sérült házi kedvenc. Sőt: mivel a fegyver sokszor nem okoz halálos sebet, számos alkalommal mellékleletként találkoznak a betokosodott lövedékekkel. A szakember szerint nagyon gyakori, hogy macskákat lőnek meg, és több olyan esetük is volt már, amikor az állat gerincét érte a találat, bénulást okozva.

Durva játék

Állatkínzást nem csak fegyverekkel követnek el, a puszta kéz is elég hozzá. A közelmúltban bejárta az internetet egy videó, melyet egy Jármiban élő fiatal fiú töltött fel a saját közösségi oldalára: a magyarallatvedelem.hu weboldalon megtekinthető felvételen látszik, ahogy társai nevetésétől kísérve egy macskával próbál „kosárlabdázni”, körülbelül tíz méterre elhajítva az állatot. Mint ahogyan korábban megírtuk: a felvételek alapján környékbeli lakosok feljelentést tettek a rendőrségen.

– Már egy két-három méteres zuhanás is igen komoly sérüléseket okozhat a macskákban – emelte ki kérdésünkre dr. Pelle György.

Bár a mondás úgy tartja, hogy a macska mindig talpra esik, ez csak akkor érvényes, ha az állatnak van ideje felkészülni az ugrásra, megtervezni a mozdulatsort.

– Egy kényszerített helyzetben erre nincs lehetősége. Egy ilyen dobás után nem tudja felvenni azt a pózt, amely megvédené a sérülésektől, így akár csont- vagy gerinctörés, belszervi sérülés is előfordulhat.

Kell az oktatás

– Nehéz felmérni, hogy valójában mennyivel volt gyakoribb az állatkínzás az elmúlt időszakban, mert amíg korábban esetleg csak néhány ember tudott egy-egy esetről, most az internetnek köszönhetően nagyon gyorsan terjednek az információk – hangsúlyozta Pompár Ágnes, a PCAS Állatmentő Egyesület alelnöke.

– Sajnos nagyon sok hasonló történetünk van a megyéből. Egyszer találkoztunk egy olyan videóval, amelyen egy kölyökkutya levágott fejével fociztak gyerekek. A felvétel minősége miatt nem lehetett azonosítani az elkövetőket.

Borzasztó belegondolni, hogy már egészen fiatal korban kialakulhat egy ilyen szintű érzéketlenség. Erre a problémára a megoldást az edukációban látom: szükség lenne rá, hogy akár iskolai keretek között is érzékenyítsék a gyerekeket a természet- és állatvédelemre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában