Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.29. 15:48

Ivartalanítási kampány a kevesebb kóbor ebért

km

Pár hetes kutyakölykök az Etyeki Állatvédő Egyesület menhelyén

Fotó: MTI, Vasvári Tamás

A kistelepülésekre fókuszáló, ivartalanítási programot indított a kóbor kutyák számának csökkentéséért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih közleményéből kiderült: 50 millió forintból 1400 kutya ivartalanítását finanszírozzák. Azóta, hogy kötelezően chippel kell megjelölni az ebeket, jelentősen csökkent az ebrendészeti telepekre bekerülő kutyák száma, még így is több mint 17 ezer kutyát fogtak be tavaly.

A program elindításával fontos cél az ivartalanítással kapcsolatos tévhitek eloszlatása is. A beavatkozás többek közt mérsékli az ebek domináns viselkedését, visszafogja a szökési hajlamukat, és csökkenti az időskori megbetegedések, például a daganatok előfordulásának esélyét is. A kutyák egészségére nézve tehát sokkal több pozitívuma van az ivartalanításnak, mint azt a legtöbben gondolják.

Az áttörés még odébb van

A Nébih hangsúlyozza, hogy a nem kívánt ebszaporulat megelőzéséhez az állatok ivartalanítása az egyetlen megbízható eszköz, ennek ellenére – becslések szerint – Magyarországon csak a kutyák mintegy 10 százalékát ivartalanították. Amíg ez az arány számottevően nem javul, addig nem várható áttörés a kóbor, illetve az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró ebek számának alakulásában sem.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában