Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.29. 17:30

Már készülnek a nyitásra – Látogatók nélkül ezek csak falak

Ha eléri az oltottak száma a négymilliót, kitárhatják kapuikat a látogatók előtt a kulturális intézmények.

KM

Simainé Varga Lívia könyvtáros és Kovács Barnáné Csilla intézményvezető is készül az újranyitásra Csengerben

Fotó: Kákos Dávid

Hat hónap telt el azóta, hogy a kulturális intézmények utoljára fogadhattak látogatókat. A fél év hosszú idő, így érthető, hogy izgalommal várják a közelgő újranyitást a könyvtárak, múzeumok, színházak, mozik és állatparkok dolgozói.

– Egy könyvtár akkor él, ha olvasók vannak benne, nélkülük az egész nem ér semmit. Nehéz volt az elmúlt fél év, mert bár előzetes egyeztetés után kiadtuk a könyveket, és próbálkoztunk online programokkal is a közösségi oldalunkon, az igazi mégiscsak az, ha személyesen találkozhatunk az olvasókkal – árulta el lapunk érdeklődésére Szivák Gábor.

A kisvárdai Várday István Városi Könyvtár igazgatója hozzátette: lesznek azonban előírások, amiket be kell tartaniuk a látogatóknak az egészségük védelme érdekében. Molnár Sándor, a Vay Ádám Múzeum igazgatója megkeresésünkre elmondta: pénteken egy főigazgatói online értekezletet tartanak a nyitásról, akkor derülnek ki a pontos intézkedések is, de már készülnek a látogatók fogadására.

– A könyvtárat kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatják a 18 éven felüliek.

Minden esetben ellenőrizzük az olvasók életkorát, ezért arra kérjük őket, hogy hozzanak magukkal diák- vagy személyi igazolványt, útlevelet.

– Az intézményben a maszkhasználat nem, de a kézfertőtlenítés kötelező. A felnőtt kölcsönzői térben nyolc, a gyermekrészlegben négy olvasó tartózkodhat egyszerre, a visszahozott könyveket pedig a bejáratnál található műanyag tárolóban kell elhelyezni – sorolta Szivák Gábor.

Az igazgató hozzátette: a belépéshez hasonlóan a könyvtár felnőtt látogatóinak a rendezvényeken is fel kell mutatniuk a védettségi igazolványukat, a 18 éven aluliaknak pedig egy, az életkorukat igazoló okmányt.

– Akik szeretnének kölcsönözni, de nincs védettségi igazolványuk, a korábbi rend szerint, előzetes egyeztetés után a bejáratnál átvehetik a kért könyveket. Olvasóink beiratkozását augusztus 31-éig meghosszabbítottuk, és ez a határideje a meghirdetett amnesztiánknak is, tehát a nyár végéig térítésmentesen és késedelmi díj felszámolása nélkül lehet visszahozni a kikölcsönzött dokumentumokat. Hogy a hosszúra nyúlt bezárás miatt kárpótoljuk a látogatókat, májusban és júniusban szombatonként is várjuk őket.

Beindult a felnőttképzés

– Természetesen mi is készülünk az újranyitásra, hiszen nagyon üresek a falak, hiányzik a közösségi élet – mondta érdeklődésünkre Kovács Barnáné Csilla, a csengeri Petőfi Sándor Könyvtári Közművelődési és Intézményfenntartó Központ intézményvezetője.

– Az épületünk jelenleg zárva van a közönség előtt, de a felnőttképzés beindult.

Az online térben készülünk az anyák napi és a gyermeknapi programokkal, valamint a trianoni megemlékezéssel.

– Bízunk benne, hogy május közepén újabb enyhítés lesz, és a felső tagozatosakat fogadhatjuk. Adandó alkalommal a járványügyi előírások betartása mellett nyitjuk ki majd a kapuinkat.

Molnár Sándor, a Vay Ádám Múzeum igazgatója kérdésünkre elmondta: a négymillió oltott elérése lehetőséget teremt, ugyanakkor az intézmények vezetőinek jogában áll eltolni a nyitást, amennyiben az előkészületek nem haladnak megfelelően.

– Készülünk a látogatók fogadására, a belső terekben megkezdődött a nagytakarítás, megtisztítjuk a vitrineket. Új kiállítási anyagokat helyezünk ki, olyan bronzérméket és plaketteket mutatunk be a látogatóknak, amelyek kapcsolódnak a kastély múltjához.

Egy új kiállítással is készülünk, ami egyfajta esszenciáját adja a vajai művésztelepek munkáinak, s olyan alkotások – festmények, grafikák – lesznek a kiállítás elemei, amelyeket eddig nem vagy csak alig láthatott a közönség

– ismertette az igazgató, hozzátéve: a védettségi igazolványról és a teendőkről még nem kaptak hivatalos tájékoztatást, de udvariasan, türelmesen járnak majd el, hogy ne sérüljenek a látogatók érdekei, jogai.

Molnár Sándor azt is elárulta, már többen érdeklődtek a nyitásról, az embereknek hiányzik a kultúra, ezért arra kéri őket, figyeljék a kormányzati tájékoztatást és a múzeum weboldalát.

– A látogatók egészségének védelmére nagy hangsúlyt helyezünk, betartjuk a járvány­ügyi előírásokat, és arra is felkészültünk, ha a múzeumokban is lesznek az üzletekéhez hasonló négyzetméter-alapú korlátozások. Tavaly márciustól júniusig is zárva voltunk, de ha megnézzük a nyári hónapok látogatói számait, bizakodóak lehetünk, hiszen 2019 hasonló időszakához képest 50 százalékkal többen kerestek fel minket, ami a belföldi turizmus erősödését mutatja – erre számítunk az újabb nyitást követően is.

Nyit az India-ház

– A Nyíregyházi Állatpark november óta időszakosan zárva van. Mi is akkor nyithatunk, ha elérjük az országban a négymillió beoltottat, és bízunk benne, hogy ez már a hétvégére megtörténhet. Minden dolgozónk nagyon várja már ezt a pillanatot – tudtuk meg Révészné Petró Zsuzsától, az állatpark kommunikációs osztályvezetőjétől.

– A nyitás után csak védettségi igazolvánnyal engedjük be a nagykorúakat, ezt a bejáratnál ellenőrizni fogjuk. A jegyeket személyesen és online is meg lehet vásárolni. Minden külső és belső területünk látogatható lesz.

A vendégeink rengeteg újszülött állatot láthatnak majd, és újdonsággal is készülünk: megnyitja kapuit az India-ház.

– A kötelező higiénés szabályokat a közösségi felületeinken fogjuk közzétenni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában