Koronavírus

2021.04.21. 17:46

Megyénkbe érkezett a honvédség oltóbusza

Egy hét alatt, tíz oltóponton a megye 18 településének lakosai kapják meg a védőoltást.

Fotó:

A Magyar Honvédség első speciális oltóbusza szerdán érkezett meg Nábrádra, majd 25-étől már két buszon adják be a koronavírus elleni vakcinát a regisztrált lakosoknak a honvédség egészségügyi központjának szakemberei.

– A megye 18 kistelepülésének átoltottságán jelentős mértékben javít ez az oltási mód, naponta 180-an kapják meg így a vakcinát – tudtuk meg Román István kormánymegbízottól Nábrádon. Hétvégére a megyében regisztráltak 80 százaléka már biztosan túl lesz az első oltásán.

Dr. Mikecz Péter alezredes pedig arról is szólt: egyre többen érzékelik, hogy a Covid-járvány felszámolásában csakis az oltás az egyedüli megoldás. Ha a lakosság 60-70 százaléka be lesz oltva, akkor a vírus nem tud továbbterjedni.

Délelőtt 10 órakor többen kint ücsörögnek a pihenőhelyen. Csendesen beszélgetnek, már megkapták a védőoltásukat, most még fél órát pihennek, ezalatt kiderül, okozott-e náluk bármilyen reakciót a vakcina.

– Pár pillanat az egész. Olyan volt mint egy szúnyogcsípés. Nem is lehetett érezni – jegyzi meg egyikük, majd Gyuláék arról beszélnek, hogy eleinte mindenki tart kicsit tőle, de nem kell. Annak örülnek, hogy a környezetükben senki nem kapta el a koronavírust, most pedig a védőoltással ők is nagyobb biztonságban lesznek.

– Egy kis félsz volt bennem – ismeri el Szászi János, aki arra vár, hogy megkapja a Pfizer-vakcinát, ám azonnal hozzá is teszi, fontos és jó dolog ez a védőoltás. Otthon van, nem igazán jár közösségbe, de soha nem lehet tudni, mikor, hol kaphatja el valaki a fertőzést.

Eljutni a kistelepülésekre

Néhányan körbejárják a Magyar Honvédség zöld színre festett buszát. Ritkán látni errefelé ilyen katonai járművet, s mint dr. Mikecz Péter alezredestől megtudjuk, valóban egyedülálló, talán csak Magyarországon van a honvédségnek oltóbusza, majd bemutatja, hogyan alakították ki az ideiglenes oltópontot.

A Közösségi Tér előtti területen parkol a busz, hűtőkben tárolják az oltóanyagokat, amit a szükséges előkészítés – felszívás fecskendőbe, hígítás – után kapnak az meg az oltásra bejelentkezett személyek.

– Elsőként az épületben regisztrálják, hogy ki jelent meg, kitöltik az oltási elbírálási lapot, mérünk egy vérnyomást, utána lépnek a buszba. Én megnézem, eldöntöm, hogy a betegségektől függően oltható vagy sem. Ha igen, megkapja a vakcinát, kitöltjük az oltási lapot és az EESZT-be is felvezetjük ezt – avat a oltási folyamatba a főorvos, aki döntött már úgy, hogy a betegségei – legtöbbször magas vérnyomás, autoimmun vagy akut betegség az ok, esetleg nemrég volt covidos – miatt nem kaphatja meg a védőoltást. Az épületben mindent úgy rendeztek be, hogy a kötelező másfél méteres távolság tartható legyen, elválasztott részen található az egészségügyi ellátó pont, ahol az esetleges orvosi ellátáshoz szükséges minden eszköz és gyógyszer rendelkezésre áll.

– Inkább az izgalom nagy, oltási reakcióval, főleg súlyossal, eddig még nem találkoztam. Sokan jegyzik meg, amikor végzünk „nahát, csak ennyi volt” – meséli Mikecz főorvos, aki azt látja: egyre többen érzékelik, hogy a Covid-járvány felszámolásában csakis az oltás az egyedüli megoldás. – Ha be lesz oltva a lakosság 60-70 százaléka, akkor a vírus nem tud továbbterjedni – mondja az oltás fontosságáról dr. Mikecz Péter. Az alezredes nagyon fontosnak tartja, hogy a honvédség részt vesz a pandémia felszámolásában, s ezekkel a buszokkal olyan kistelepülésekre is eljuthatnak, ahol az egészségügyi ellátás kevésbé adott, vagy nem érhető el. Így pedig hamarabb és helyben juthatnak hozzá az oltáshoz.

Arra a kérdésre, hogy 180 embert beoltani sok vagy kevés, a főorvos azt válaszolta: meg kell csinálni, erre vannak kiképezve.

Minden vakcinát beadnak

– Magyarországnak mindenki egyenjogú állampolgára és fontos, hogy annak is érezze magát. A kistelepülésen élőkre kiemelt figyelemmel vagyunk, az ő esetükben a fizikai távolságok teszik néha nehezebbé az oltáshoz hozzájutást – fogalmazott Román István kormánymegbízott. – Az oltóbusz program pontosan arról szól, hogy helybe viszik a honvédség szakemberei az oltást. A háziorvosaink a megyében igen nagy számba, nagyon ügyesen, szervezetten oltják a regisztrált lakosságot, de ez a plusz segítség nekik, és az itt élőknek is fontos.

A megyei kormányhivatal vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy szerdán egy oltóbusz érkezett a megyébe, majd vasárnaptól két különleges járművel folytatódik az oltás. A tíz oltóponton (csütörtökön Szamossályin, pénteken Tiszabecsen, szombaton Rozsályon, vasárnap Jánkmajtison és Kölcsén, hétfőn Beregsurányban és Tunyogmatolcson, valamint kedden Szatmárcsekén és Tiszaszalkán) 1800-an kaphatják meg a vakcinát soron kívül. Az oltásra kijelölést a regisztráltakat tartalmazó lista alapján a háziorvosok végzik.

A kormánymegbízottól megtudtuk, hogy a nagyobb községekhez kisebb falvak is becsatlakozhattak, így 18 település lakói kapják meg a immunizáláshoz szükséges vakcinát az oltóbuszokon.

– Ez azt is jelenti, hogy a ­jellemzően 1000 lakosú községekben akár 20 százalékkal is emelkedhet az ott élő ­beoltottak aránya – számszerűsített Román István, aki kifejezetten örül annak, hogy egyre nő az oltást kérők száma.

– A megyébe érkező – ez akár heti több ezer adag is lehet – vakcinákat határidőre sikerül eloltani, ebben hatalmas szerepe van a háziorvosoknak és a kórházi oltópontoknak is – emelte ki Román István. A megyében regisztráltak 80 százaléka már biztosan megkapta legalább az első oltását, ami védelmet nyújt a koronavírus súlyos, életveszélyes szövődményeitől. A tervek szerint a hét végére a kórházakban és háziorvosoknál a beoltottak száma eléri a 180 ezret.

A lakosság fele regisztrált

– A koronavírus-járvány miatt felbolydult életünk helyreállításához minél nagyobb számú beoltott kell, s meggyorsítja ezt az oltakozási folyamatot a katonai oltóbusz – hallottuk Soltész Ferenc Dánieltől, a 900 lelkes Nábrád polgármesterétől, aki örül, hogy a településükre is eljutott az oltóbusz. Az adminisztrációs feladatokhoz az önkormányzat segítséget is ad, de az oltást kérők szállításában is számíthatnak a hivatalra az emberek. A település első embere úgy tudja, hogy a itt élők csaknem fele regisztrált és szeretné megkapni a védőoltást.

Míg Nábrádon voltunk azt láttuk, katonás rendben, jól szervezetten kapták meg a helyiek a védőoltást. Életkortól függetlenül folyamatosan érkeztek a rendhagyó oltópontra.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában