Föld napja

2021.04.23. 17:21

Meteorit az ablakgalériában

Mindenki a maga eszközeivel tehet a Földért, a jövőnkért.

MML

Olivin és meteorit a kézben

Forrás: ifj. Kovács Géza archívuma

A természet védelmére, a környezet megóvására hívja fel a figyelmet a Föld napja, s ha akarjuk, ha nem, ebben valamennyien érdekeltek vagyunk.

Olivin és meteorit a kézben
Fotó: ifj. Kovács Géza archívuma

– Bár nem tehetünk meg mindent mindenki helyett, de megtehetünk mindent, ami tőlünk telik, hogy élhető maradjon a Föld – foglalta össze gondolatait ifj. Kovács Géza, a tiszadadai tájház vezetője, aki egy újabb ablakkiállítást állított össze – ezúttal a Föld napja tiszteletére.

Mégsem távoli és misztikus

– Amikor kisiskolás voltam, sok képeskönyvet lapoztam át arról az időszakról, amikor a klímaváltozás miatt a mamutok kihaltak. A történelem bizonyos részei az ember számára egészen addig távolinak és misztikusnak tűnnek, míg rá nem eszmél, hogy tulajdonképpen a jelenben is kicsit hasonló dolgok játszódnak le, s ő éppen az egész folyamatban benne él.

Önkéntes akciók, bemutatók

– A felelősen gondolkodó ember a magánéletében sem csak egy napra tervez. Ha önmagunknak képzelünk-tervezünk jövőképet, ugyanezt meg kell tennünk a Föld esetében is, hiszen ha jól tervezünk és kivitelezünk, még sokáig élhetnek emberek, állatok, növények ezen a bolygón. Ezért nemcsak hogy sosem késő, de épp hogy sürgető dolog foglalkozni a Föld életével – mondta el érdeklődésünkre a közművelődési szakember.

– Mi, kultúraközvetítők ezt a problémát önkéntes akciók szervezésével, figyelemfelkeltő kiállításokkal, bemutatókkal s a már velünk élő jó és ellenpéldák bemutatásával tudjuk megvilágítani. Igaz, ez csak csepp a tengerben, de a sok csepp már képezhet patakot, s duzzadhat folyóvá, mint jó cselekedet a Föld jövőjéért. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a tiszadadai tájháznak van ásvány-kőzet-őskövület-meteorit gyűjteménye is.

– Igaz, sokan tették már fel a kérdést, hogyan illeszkedik be a dadai tómeder kotrása során vett agyagos-köves talajminta társaságába például egy vasmeteorit. A válasz egyszerű: mindkettő szerves részét képezi a Föld keletkezésének, formálódásának szűkebb vagy tágabb értelemben véve. Másrészt tény, hogy sajnos nem adatik meg mindenkinek, hogy nagy szakmúzeumokat látogasson meg, ha épp 180 millió éves ősrák megkövesedett maradványát, tokaji obszidiánt vagy épp namíbiai lepidolitot szeretne testközelből látni, s ami ennél is fontosabb, kézbe fogni. Hiszen akkor válik valami tartós emlékké, ha személyes élmény kapcsolódik hozzá – magyarázta ifj. Kovács Géza. – S követve a jó hagyományokat, a gyűjtő bármit gyűjtsön is, ha módja van rá, váljon gyűjteménye legalább a szűk közössége, települése javára, hogy akár csak egy iskolai foglalkozásra is, de szemléltetőeszközként fel lehessen használni.

Varázslatosan csillognak

– Az idei Föld napja alkalmából az úgynevezett ablakgalériában a tájház gyűjteményéből válogatott földtörténeti tárgyakat lehet megtekinteni, amik varázslatosan csillognak a felkelő nap fényében. Én azt mondom, adjunk hálát Istennek, hogy mi láthatjuk s bemutathatjuk ezeket a szépségeket, s tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy az utánunk következő sok generáció is otthonául tudhassa a Földet.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában