Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.29. 11:30

Miért jó, ha körözhetnek a közlekedők?

Megyeszerte jelenleg is több helyen készül körforgalom, ami a közlekedés biztonságát szolgálja.

LTL

A Tünde utca és a Kállói út kereszteződésénél hétfőn is dolgoztak az útépítők, Napkornál is épül a körforgalom.

Fotó: Sipeki Péter, Dodó Ferenc

Miért van szükség ennyi körforgalomra? – vetődhet fel a kérdés jogosan. Sokáig enélkül tervezték meg az aszfaltkígyókat, az új módi szerint lehetőség szerint minél több csomópontot alakítanak ki ennek szellemében.

Forgalomszervezési megoldás

– A körforgalom az egyik legbiztonságosabb csomóponti típus. Olyan forgalomszervezési megoldás, amit veszélyes kereszteződésekben alakítanak ki. Különböző változatai vannak, de mindegyiknek az az előnye, hogy minimális lelassítással lehet rajta áthaladni, a behajtásnál pedig csak egy irányba kell figyelni – jegyezte meg Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg párhuzamosan több helyen is építenek körforgalmat. Például Napkornál is:

– Településünket átszeli a 41-es főútvonal. Régi vágyunk teljesül a forgalmi rend megváltozásával. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a megye egyik legforgalmasabb útszakasza válhat biztonságosabbá – mondta dr. Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere.

A napkori és a leveleki csomópontok egyaránt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként újulhatnak meg. A négyágú körforgalmak előreláthatólag július elejére készülnek el.

A körforgalmat a KRESZ nagyon röviden, szűkszavúan határozza meg mint fogalmat. A jobb oldali közlekedés irányából és a jobbratartási kötelezettségből adódóan a körforgalomba behajtás adott, de esetenként más szabályozás is érvényesülhet. Előnye a biztonságon túl, hogy ha valaki eltéveszti a kihajtást (vagy meggondolja magát, és máshol akar kimenni), akkor újra körbejárva korrigálhat.

Biztonságos csomópont

Nyíregyházán most a Tünde utca és a Kállói út kereszteződésében épül körforgalom, amit szeptemberig készítenek el.

– A beruházással egy újabb biztonságos csomópont jön létre a városban. Tavaly három új körforgalom épült a városban: kettő Örökösföldön, egy a Korányi Frigyes utca – Csaló köz kereszteződésénél – említette dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Online szavazás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata A Közlekedési Kultúra Napja apropóján pályázatot hirdet az „Év körforgalma” elnevezéssel. Április 15-ig lehetett pályázni, a szakmai munkacsoport ebből választott ki 10, az általa legjobbnak vélt körforgalmat: tiszakécskei, nyíregyházi, sarkadi, győri, pápai, soproni, jászapáti és budapesti helyszínek közül kerülhet ki a 2021-es év körforgalma.

Az online szavazás A Közlekedési Kultúra Napja hivatalos Facebook-oldalán kereshető fel, és minden lájk egy voksnak számít, vagyis a legtöbb lájkot kapott körforgalom lesz az idén a pályázat győztese.

Elismerik a munkájukat

A Magyar Közút és a Közlekedéstudományi Egyesület szakembereiből álló munkacsoport célja, hogy felhívja a figyelmet az egyik legbiztonságosabb csomóponti típus egyre változatosabb megoldásaira, és elismerje az azokat tervező és üzemeltető szakemberek munkáját. A beérkezett javaslatok közül a munkacsoport az esztétika, a közlekedésbiztonság, a körforgalom műtárgyai és az úthálózat harmonizációja, a gyalogos- és kerékpáros-átvezetések kialakítása, a gondozottság, valamint a burkolati jelek, burkolatprizmák, gömbsüvegek állapota alapján választotta ki a legjobbakat.

A végeredményt május 11-én hirdetik ki, díjazzák a legtöbb szavazatot kapott körforgalom üzemeltetőjét és tervezőjét is.

LTL

Mit nem szabad cselekedni a körforgalomban?

- Körforgalmú úton megfordulni és hátramenetet végezni tilos.

- Tilos megállni és várakozni körforgalmú úton.

- Bár útkereszteződésben tilos előzni (kivétel ezen szabály alól, ha a forgalmat rend­őr vagy fényjelző készülék irányítja, és az előzés nem jár a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sáv igénybevételével; kivétel, ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, ahol az elsőbbséget jelzőtábla jelzi, valamint körforgalomban, vagy ha csak jobbról szabad előzni; ezekben az esetekben is lehet előzni, ha az útkereszteződésben a forgalmat jelzőlámpa irányítja, vagy rendőr, és az út párhuzamos közlekedésre alkalmas), de körforgalmú úton, ha az előzés feltételei adottak, lehet előzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában