Hetefejércse

2021.04.22. 16:14

Mindenkit hazavár a kis falu

A tavalyi nehézségek után Hetefejércsén az elmaradt tervek megvalósítására koncentrálnak.

VNA

Kiss László

Fotó: Sipeki Péter

– Településünk ravatalozója 18 millió forintból újulhatott meg: erre a fejlesztésre régóta vártunk, hiszen a rendszerváltáskor épült, és már nagy szükség volt a korszerűsítésére – mondta el lapunknak Kiss László, Hetefejércse polgármestere.

Nem adták fel a terveket

– Sajnos 2020-ban több tervünkről is le kellett mondanunk a szűkös költségvetés miatt, de nem adtuk fel. Bár tavaly nem tudtunk pályázati forrást találni a közösségi házunk renoválására, abban reménykedünk, hogy a jövőben sikerül erre megoldást találnunk, hiszen nagyon fontos a közösség számára, itt kapott helyet például a könyvtárunk is több mint kétezer kötettel.

Megtudtuk: a község 1977-ben jött létre Hete és Fejércse egyesüléséből. Kiss László elmondta, korábban mind a két falunak saját iskolája volt, napjainkban pedig az egykori fejércsei tanítói lakásból falumúzeumot alakítottak ki régi bútorokkal, szövőszékkel, eszközökkel. Az épület rég várt felújítása tavaly a nehézségek miatt elmaradt, azonban továbbra is az önkormányzat tervei között szerepel.

– A járványhelyzet a közösségi életünkre is hatással volt. Minden évben megrendezzük a „Hazaváró falunapunkat”, melyet sajnos tavaly el kellett halasztanunk. Míg 1960-ban még több mint 700-an éltek Hetén és Fejércsén, napjainkban már csak 306 lakosunk van – úgy, hogy bentlakásos szociális otthonunkban is harmincketten élnek. Tulajdonképpen hatvan év alatt megfeleződött a lakosság. A falunapunkra azonban mindig visszavárunk 200-300 embert, akiket az elmúlt évtizedekben elsodort az élet a településről.

– Csodálatos érzés, amikor olyanok találkoznak újra ezen az eseményen, akik akár már negyven éve nem látták egymást. Az összeget, amit 2020-ban erre a rendezvényre fordítottunk volna, karácsonyi ajándékcsomagokra és a lakosok megsegítésére költöttük, azonban reméljük, hogy az idén végre megtarthatjuk a falunapot – tette hozzá a polgármester.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában