Nyíregyházára érkezett

2021.04.30. 13:21

Novák Katalin avatta fel a Jósa András Oktatókórház új tankonyháját

Linzer sütemény sült pénteken a Jósa András Oktatókórház új tankonyháján, az online foglalkozást nem más vezette mint Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Forrás: Minisztérium

Az országban egyedülálló létesítmény az 1-es típusú cukorbeteg gyerekeknek főzőtanfolyamokon segít diétás étkezésük összeállításában, egyelőre a digitális térben, amíg a járványhelyzet miatt mellőzni ajánlott a csoportos találkozásokat. Egyébként a tankonyhában 12 család tud majd együtt főzni és tanulni. A tankonyha szakmai vezetője dr. Kántor Irén gyermekdiabetológus, a modern eszközökre pályázati forrást nyert a kórház.

– A megyében 200 körüli azoknak a családoknak a száma, ahol diabéteszes gyermeket nevelnek, ezért fontosnak tartjuk, hogy szakszerű segítséget kapjanak mindennapjaikhoz, és könnyebben együtt élhessenek betegségükkel – emelte ki dr. Szondi Zita főigazgató. Hozzátette: Novák Katalin miniszter a megyei kórház minden eddigi családbarát beruházásán részt vett, örülnek, hogy most is elfogadta a meghívást.

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Novák Katalin örömtelinek nevezte a fejlesztést. Elmondta: Magyarországon körülbelül 3500-4000 olyan család él ahol 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelnek, szükség van hasonló kezdeményezésekre.

Fotó: Dodó Ferenc

– Abban a pillanatban, amikor diagnosztizálják gyermeküket, a családok élete gyökeresen megváltozik. Onnantól oda kell figyelniük a szénhidrátbevitelre, a gluténmentes étkezésre, arra, hogy milyen glikémiás indexű (felszívódású) a szénhidrát, amit a gyerekek megesznek, milyen gyakorisággal étkeznek. Ráadásul a cukorbeteg gyerekek közül minden tizedik cöliákiás is, tehát lisztmenetesen kell étkezniük. Egy ilyen tankonyhán elsajátíthatják azokat a szabályokat, amivel a gyereken keresztül akár az egész család is egészséges életmódra válthat – mondta el a miniszter. Hangsúlyozta, a kormány évek óta tesz azért, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket nevelő családok élete könnyebb lehessen.

– A legkorszerűbb terápiás eszközök elérhetővé váltak számukra, az inzulinpumpa, a cukor monitorázására alkalmas szenzor, a mindennapi életvitelükhöz elengedhetetlen eszközöket 98 százalékos támogatással kaphatják meg. Ezen kívül folyamatosan támogatjuk azokat a szervezeteket is, amelyek a cukorbeteg gyerekek életminőségét hivatottak javítani. A közétkeztetési rendelet módosítását is tervezzük annak érdekében, hogy valóban garanciát jelentsen a diabéteszes gyerekeknek, hogy az óvodákban, iskolákban megfelelő minőségű és mennyiségű ételeket kapjanak, vagy azok a diákok, akik elviszik otthonról az ebédet, megfelelő módon tárolhassák, melegíthessék. A köznevelési törvény módosításának köszönhetően decembertől, minden köznevelési intézményben a diabéteszes gyermekek mellett kell, hogy legyen olyan felnőtt, aki segít a vércukorszint-mérésben, az inzulin beadásában, és külön odafigyel a diabéteszes gyerekek étkezésére. Akik önként részt vállalnak ebben a feladatban, pluszjuttatást kapnak – fűzte hozzá Novák Katalin. A miniszter röviden a járványhelyzetről is beszélt. Elmondta: a kórházvezetéssel, orvosokkal beszélgetve látja, hogy a nyíregyházi kórházon is csökkent a nyomás, kevesebb a koronavírusos beteg az osztályokon, lecsengőben a harmadik hullám. Novák Katalin megköszönte az egészségügyi dolgozók helytállását, majd kitért arra, hogy az orvosok, ápolók támadásként ítélik meg, ha bárki azt állítja, hogy Magyarországon arányaiban többen halnak meg koronavírusos megbetegedésben, mint máshol a világon. Ez nem igaz, a statisztikai számítási módszerek különböznek egymástól, szerte a világon.

– Amikor azt hallják az egészségügyi dolgozók, hogy őket támadják, a munkájuk színvonalát kérdőjelezik meg, azt nagyon rossz néven veszik. Úgy érzik, hogy minden nap a legmagasabb színvonalon, erőt megfeszítve dolgoznak, mégis ezt a reakciót kapják sokaktól. Arra kérjük elsősorban a baloldali ellenzéket, hogy ne bántsuk az orvosokat, egészségügyi dolgozókat, köszönjük meg a helytállásukat – jegyezte meg Novák Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában