Forradalmi technológia

2021.04.15. 14:21

Nővér- és pincérrobot is készül a fülesdi robotgyárban

A fertőtlenítőrobotot Violetta névre keresztelték.

KM

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy szatmári kistelepülésen, Fülesden gyártják azt a fertőtlenítőrobotot, amely forradalmi technológiát, az UVC-sugárzást használja a mikroorganizmusok, baktériumok és vírusok elpusztítására, beleértve a Covid–19 kórokozóját is.

A Violetta névre keresztelt hazai fejlesztésű és gyártású önjáró berendezést az Enjoy Robotics Zrt. készíti. A vállalat már évek óta fejleszt robotokat, az ő nevükhöz köthető az ország első „robotos kávézójának” megnyitása is.

Forradalmi technológia

A 254 nanométer hullámhosszú UVC-sugárzás klinikailag bizonyítottan megbontja a vírusok, baktériumok DNS-ét, megakadályozza azok szaporodását.

A robot vegyszerek nélkül fertőtlenít | Fotó: Enjoy Robotics

Az eljárás alkalmas a víz, a levegő és a felületek fertőtlenítésére is. Mindenféle vírusra, baktériumra, azok spóráira hatásos, megsemmisíti a koronavírust és az antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktériumokat közel 100 százalékos hatékonysággal. Óriási előnye, hogy a folyamat nem igényel vegyi anyagokat, és nem keletkeznek mérgező gázok.

A vállalat közleményében hangsúlyozta: a felületek UVC-sugárzással való fertőtlenítése a lassan mozgó, nagy teljesítményű, a helyiséget automatikusan bejáró robotokkal a leghatékonyabb. A megvilágítási irány változása, és a felületi visszatükröződések révén az robot sterilizáló hatású intenzív sugárzása mindenhova eljut.

A Violetta különlegessége, hogy légfertőtlenítő üzemmódra képes, melynek során leárnyékolja az UVC-fénycsöveket, és a levegőt átáramoltatva fertőtleníti azt. Légtisztítóként csökkenti a levegőben lévő fertőzőképes vírusok számát, a fertőzés kockázatát – tették hozzá.

A fülesdi robotgyárban a fertőtlenítőrobot mellett hamarosan nővér, idősgondozó és pincér robotok is készülnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában