koronavírus

2021.04.14. 16:38

Nyitásra vár Szatmárnémeti

Ha lassul a járvány, hamarosan zónát válthatnak Szatmárnémetiben.

KO

Forrás: MTI

Két fronton megy a harc a koronavírussal szemben a szomszédos Romániában is, a lakosság immunizálása mellett, a kórházak túlterhelt intenzív osztályain küzdenek az emberéletekért az orvosok. Az intenzív terápiás ágyak lassan elfogynak. A napokban több hazai sajtóorgánum is megírta, hogy lélegeztetőgépek technikai leállása miatt veszítettek el három beteget az egyik bukaresti kórházban.

Új oltóközpontok nyílnak

Keddtől kezdődően az im­munizálási kapacitás az ország oltóközpontjaiban elérte a napi 115 ezret Romániában. Az oltások száma a beérkező vakcinaszállítmány mennyiségétől függ, ezért megyénként lehetnek el­térések a beoltottak számában.

– Szatmár megyében több mint 33 ezer lakost oltottak be eddig, lendületes iramban haladnak, hétfőn újabb Pfizer-szállítmány érkezett Romániába, aminek köszönhetően újabb vidéki oltóközpontokat nyitottak meg, ahová egységenként 15-16 település lakosságát várják. A városok nagyságától függően jelölik ki a helyszíneket, április 20-án négy új nyílik tehát, egy-egy központ várólistáján körülbelül tízezer név szerepel, ami azt mutatja, hogy van igény a vakcinákra – mondta el lapunknak Szabó Kinga Mária, a Szatmári Friss Újság újságírója.

– A regisztrációnál fel kell tüntetni azt is, hogy melyik védőoltást venné fel szívesen a jelentkező, ugyanis oltóközpontonként csak egyfajta vakcinával oltanak, s ez jelentősen egyszerűsíti a szervezést, ugyanoda kell visszatérni az ismétlő oltásra is 21 vagy 18 nap eltéréssel, ahol az elsőt kapta a páciens. A Pfizer–BioNTech-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltóanyagból rendelt az ország, keleti vakcinákból egyelőre nem. A következő lépcsőben a háziorvosok is bekapcsolódnak a folyamatba, eddig önkéntes alapon nyújthattak segítséget, elsősorban ott, ahol nagyobb létszámban élnek időskorú emberek. Természetesen nálunk is az idősek, a krónikus betegek, valamint a veszélyeztetett munkakörökben dolgozók álltak a sor elején, áprilisban az aktív korosztályt is immunizálják. Szatmárnémetiben élek, itt dolgozom, a helyi járványhelyzetet ismerem, a pandémia harmadik hullámának dinamikájához képest ez a megye relatíve jól áll átoltottságban, és a fertőzésszám lassan kezd csökkenni. Nagyon sokan reménykednek abban, hogy a piros zónából hamarosan átkerülhetünk a sárgába, ehhez elengedhetetlen, hogy a lakosság továbbra is betartsa a járványügyi előírásokat – jegyezte meg az újságíró.

Egy nap végre veszteség nélkül

– Szatmárnémetiben 12 298 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan a hét elején, jó hír volt a helyieknek, hogy Szatmár megyében egyetlen kórházban ápolt beteg sem hunyt el, erre nem is tudjuk pontosan, mikor volt példa utoljára. A kórházakban ápolt covidos betegekről a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a szatmárnémeti tüdőkórház, a Nagykárolyi Városi Kórház és az Avasfelsőfalui Városi Kórház rendszeresen közöl adatokat, így folyamatosan nyomon követhető a járvány alakulása. Ha „színt válthatnánk”, részlegesen, de kinyithatnak az éttermek, kávézók belső terei, s újraindíthatják tevékenységüket a kulturális intézmények (színház, filharmónia, múzeumok), második lépcsőben 60-70 százalékos telítettséggel a szállodák nyithatnának. A gyerekek egy része továbbra is távoktatásban tanul, az alsós évfolyamokon jelenléti oktatás van, de hagyományos ballagás nem lesz az idén sem, az érettségire vonatkozó szabályokat pedig még nem tették közzé. Mint mindenhol máshol, itt is belefásultak már az emberek a járványba, bizonyos szektorokban pedig meglehetősen nagy a gazdasági visszaesés. A vendéglátásban, a kereskedelemben és turizmusban dolgozók sem lehetnek sajnos derűsek, ezekben az ágazatokban jönne jól a nyitás, ha még nem is teljes kapacitással működnének, a mostanitól mindképp nagyobb bevételre tennének szert. Emellett Szatmárnémetiben több, korábban jól futó divatház panaszkodik kereslet-visszaesésre, home office-ban nemigen ruházkodnak az emberek, így a textil- és konfekcióiparban is sokan vannak kényszerszabadságon – így Szabó Kinga Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában